Organismul uman contine sute de tipuri diferite de celule. Majoritatea acestor celule sunt localizate in ficat, rinichi si creier si sunt responsabile pentru a pastra functia normala a  acestor organe.

Prof. Dr. Erdal Karaoz, reponsabilul Centrului de Cercetare si Producere a celulelor Stem Regenerative din cadrul Spitalului LIV Istanbul, afirma, potrivit csid.ro, ca: “In ultimii 10-15 ani celulele stem, celule  care asigura functionarea organelor noastre si reprezinta celula cheie a individului,  au fost divizate in loborator si se folosesc in tratamentele celulare specifice fiecarui individ. Celulele stem se folosesc in tratamentul leziunilor cartilajului in ortopedie, in chirurgia estetica si reparatorie, in arsurile si ranile cu vindecare plelungita, in cazul lezuinilor membrelor inferioare la pacientii cu diabet, in leziuni cardiologice”. 

Aria de folosire a celulelor stem se poate imparti in doua categorii principale. Acestea se pot folosi in chirurgia estetica si reparatorie, ortopedie, dermatologie si in tratamentul afectiunilor hematologice. Totusi, exista afectiuni care nu pot fi tratate conventional si care se spera a fi tratate cu celule stem, cum ar fi : afectiuni ale sistemului nervos: afectiuni ale maduvei, ALS boli neuro-generative, afectiuni ale muschilor, insuficiente ale organelor, afectiuni imunitare, afectiuni oculare, cum ar fi pierderea sau lipsa vederii. In toate aceste cazuri se asteapta aplicarea tratamentului cu celule stem.

Cicatricile produse de acnee reprezinta o problema cosmetica. In tratarea acestor cicatrici dermatologia foloseste de mult timp substante de umplere. Dar, in funtie de rata de degradare acest tip de tratament necesita repetarea interventiei. Aceste produse se folosesc mai rar in tratarea cicatricilor produse de acne, datorita efectelor secundare. In tratamentul cicatricilor acneice,injectiile cu celule proprii fibroblaste se administreaza independent sau in combinatie cu laser si dermaroleri.

La biopsia efectuata pacientilor in tratament s-a constatat o crestere a volumului celulelor fibroblaste si a epidermului, fara inflamatii.

Pe langa acestea, la ora actuala celulele fibroblaste cu rol activ in vindecarea ranilor, formarea cicatricilor, asigurand integritatea structurii celulare a pielii sunt folosite in chirurgia estetica cu scop de rejuvenare si in tratamentul afectiunilor dermatologice. Celulele fibroblaste se folosesc in tratamentul ranilor, a cicatricilor in urma varicelei, arsuri, traumatismelor, a cicatricilor postoperatorii si pentru marirea buzelor, prin prelevarea de celule proprii.

Injectarile cu celule proprii fibroblaste se folosesc in tratamentul ridurilor, a petelor, in cazul pierderii elasticitatii pielii aparute odata cu inaintarea in varsta.

Celulele fibroblaste injectate in piele stimuleaza sinteza de colagen si elastin propriu in zona unde a fost aplicate, refacand structura proteica a pielii. Astfel, pielea capata un aspect anti-aging, tineresc.

Metoda de producere a celuleor fibroblaste consta in prelevarea unui esantion de piele de 3 mm dintr-o zona a corpului foarte putin expusa razelor solare, de preferinta din spatele urechii, zona axilara sau inghinala prin metoda biopsiei punch in conditii sterile. In cazul in care biopsia se face intr-o zona paroasa acesta se va efectua astfel incat sa contina si foliculul firului de par din zona cefei. Pe langa biopsie se va preleva si sange cu scopul de a produce celule endemice fiecarui individ in parte. Din materialul prelevat prin bioposie se extrag celulele fibroblaste prin metoda fragmentarii enzimatice. Dupa care se trece la etapa producerii celulelor fibroblaste in conditii sterile. Perioada de producere a celulelor fibroblaste variaza intre 4-6 saptamani. La sfarsitul perioadei se constata o multiplicare a nr. celulelor suficient pentru a fi transplantate. Dupa efectuarea controlului calitatii si stabilirea caracteristicilor, produsul este prezentat medicului curant in flacoane special pregatite pentru a fi administrat. Injectiile se aplica prin metoda clasica de mezoterapie la interval de 15-30 de zile, in total 3-4 sedinte. Metoda nu necesita anestezie.

In general, aceste celule se administreaza pacientului de la care au fost prelevate. Insa exista unele cazuri, cum ar fi afectiunile sistemului imunitar cand se pot administra celule prelevate din maduva sau tesutul adipos de la un alt individ. Acest lucru este posibil datorita caracteristicii acestor celule de a fi recunoscutre si acceptate de catre sistemul imunitar al individului la care se face transplantul. In consecinta, celulele transplatate de la un alt individ se comporta in acelasi mod cu propriile celule ale pacientului. Aceasta metoda se numeste transplant alogenic.

In general este posibil. Dupa divizarea suficienta a celulelor o parte este administrata pacientului. In cazul in care nu se inregistreaza rezultatele dorite, dupa examenul patologic, se mai poate administra o a doua sau a trei doza. Celulele folosite in acest scop se pot conserva in recipiente cu nitrogen lichid la -196 C. Testele au demostrat ca celulele conservate in aceste conditii si-au pastrat proprietatile timp de 20 de ani.

Contact

Plus Medical colaboreaza cu spitale de top din lume: TURCIA (Liv Hospital, Liv Hospital, Acibadem, Anadolu, Medicana, Hisar si Medipol), AUSTRIA (Wiener Privatklinik) si ISRAEL (Herzliya si Assuta).

Trimiteti-ne actele dvs. medicale completand formularul de mai jos sau prin e-mail la office@plusmedical.ro si veti beneficia GRATUIT de a doua opinie medicala de la cei mai reputati doctori din lume.

Telefon: +447761432201

*Prin completarea formularului, va dati acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Politicii de confidentialitate.