Leucemia - simptome, diagnosticare si tratament

Leucemia - simptome, diagnosticare si tratament

La inceput te simti obosit si ignori, punand totul pe seama stresului, apoi incepi sa ametesti, esti din ce in ce mai slabit si racelile sunt tot mai frecvente si mai agresive. Cam asa debuteaza leucemia, o boala ale carei cauze nu sunt pe deplin intelese de medici. Odata primite analizele de sange, primesti in loc de certitudini si mai multe semne de intrebare, deoarece diagnosticul de leucemie nu se stabileste atat de usor.

Sunt necesare analize complexe, multe drumuri la medic, multe interventii, deoarece infectiile isi fac loc mult mai usor in sistemul tau imunitar slabit – asta in Romania, potrivit site-ului CSID.ro.

Prin alte tari, specialistii au un protocol bine pus la punct, stiu exact cum sa procedeze, ce analize sa solicite si unde sa trimita pacientul pentru a beneficia cat mai curand de tratament. Si pacientul are o alta mentalitate: merge la medic indata ce observa ca ceva nu este in regula, nu asteapta pana in ultima clipa, nu se trateaza dupa ureche si nici nu are grija banilor care trebuie sa intre in buzunarele potrivite. Insa aceasta este o discutie lunga si isi va gasi locul la un moment dat.

Ne este ghid Prof. Univ. Dr. Paul Knobl, doctor in medicina la Universitatea de medicina din Viena, expert hematolog in cadrul Centrului oncologic de la Vienna Private Hospital.

Prof. Dr. Knobl: Leucemia se instaleaza atunci cand in sange sunt prea multe celule albe, cu alte cuvinte maduva spinarii produce prea multe leucocite. In multe cazuri, aceste celule ajung in sange, dar sunt si cazuri in care aceste celule se lipesc de maduva osoasa si le inlocuiesc pe cele sanatoase ramase. La o analiza de laborator, putem observa opusul: nivelul leucocitelor este normal sau chiar foarte mic.

Pana la momentul actual au fost diagnosticate forme de leucemie cronica si acuta. In functie de cat de afectata este maduva osoasa, acestea se impart in: leucemie mieloida, limfoida s.a.m.d,, dar si in leucemie cu celule mature sau imature. Cele mai intalnite tipuri sunt: leucemie limfocitara (reprezinta 30-40% din toate formele de leucemie), leucemie mieloida cronica, leucemie mieloida acuta si leucemie limfoblastica acuta. La capatul opus, cele mai rare tipuri sunt leucemia cu celule paroase si leucemia cu plasmocite (2-4%).

Prof. Dr. Knobl: Ne putem da seama ca ceva nu in regula si ar trebui sa consultam un medic cat mai repede cand ni se intampla una sau mai multe din urmatoarele:

  • anemie (nivel scazut de eritrocite sau globule rosii) care da o stare de slabiciune, respiratie dificila, paliditate si puls foarte rapid;
  • trombocitopenie (nivel scazut de trombocite sau plachete sangvine) care cauzeaza sangerari, cele mai dese de piele sau pe nas;
  • infectii, stare febrila sau infectii gingivale, cauzate de nivelul scazut al celulor albe sanatoase.

In unele cazuri de leucemie, alte semne pentru o diagnosticare corecta ar fi dimensiunile crescute si anormale ale ficatului, ale splinei sau ale ganglionilor limfatici. Trebuie sa va adresati de urgenta medicului daca simtiti o slabiciune inexplicabila, respiratia este dificila, apar transpiratiile nocturne, fata este palida, aveti febra care nu scade nici cu antibiotice, ganglionii limfatici sunt mariti sau exista anomalii ale gingiilor. In acest punct, ar trebui sa mergeti la medic pentru un set de analize ale sangelui.

Primul pas in diagnosticare este dat de verificarea sangelui – masurarea celulor si chiar analiza diferentiala a sangelui (analiza celulor albe – numar, forma etc.). Daca valorile sunt normale, sunt slabe sanse sa vorbim de leucemie. Dar daca apar anormalitati, recomandarea este sa mergeti la un medic hematolog.

Prof. Dr. Knobl: Leucemiile cronice progreseaza incet, asa ca se poate intarzia in termeni de cateva zile examinarea maduvei spinale. Insa, in cazul leucemiilor acute, diagnosticul si tratamentul sunt necesare cat se poate de repede, intrucat pacientii pot muri si in cateva zile din cauza infectiilor foarte grave, sangerarilor la nivelul creierului sau cedarii unor organe.

Prof. Dr. Knobl: Pentru fiecare tip de leucemie exista o paleta larga de terapii, dar este necesar un tratament personalizat, strans legat de anamneza pacientului, fiindca fiecare individ are o boala de leucemie specifica. Nu putem vorbi de o procedura comuna pentru toate tipurile de leucemie. Spre exemplu, leucemia limfocitara – se poate trai cu aceasta afectiune multi ani fara a fi nevoie de terapie. In ceea ce priveste leucemia mieloida cronica, aceasta se trateaza cu inhibitori tirozin-kinazici sub forma de pastile ce trebuie luate pentru multi ani.

Cu toate acestea, chimioterapia citotoxica ramane principalul tratament pentru formele de leucemie acuta, uneori chiar si in asociere cu transplantul de celule stem. Strategiile de tratament, precum si noi molecule apar din ce in ce mai mult, studii sunt efectuate chiar si la acest moment. Asadar, e nevoie de centre oncologice foarte bine gandite, adica nu numai cu specialisti in oncologie, ci si din restul disciplinelor medicale, care sa abordeze individualizat pacientul, asa cum e spre exemplu Centrul oncologic al Vienna Private Hospital (WPK).

Prof. Dr. Knobl: La ora actuala, imunoterapia cu anticorpi ce tintesc celule bolnave reprezinta parte din mai multe strategii de tratament. Noi forme de tratamente imuno-oncologice (ex. inhibitori ai sistemului imunitar) nu sunt inca disponibile decat pentru tratarea anumitor forme de leucemie, dar asta se poate schimba. In ceea ce priveste transplantul de celule stem, pot spune ca este rezultatul unei multitudini de factori si nu este niciodata o decizie usor de luat, din cauza logisticii foarte complexe si scumpe, dar mai ales a riscurilor foarte crescute pentru viata pacientilor.

Contact

Plus Medical colaboreaza cu spitale de top din lume: TURCIA (Liv Hospital, Acibadem, Anadolu, Medicana, Hisar si Medipol), AUSTRIA (Wiener Privatklinik) si ISRAEL (Herzliya si Assuta).

Trimiteti-ne actele dvs. medicale completand formularul de mai jos sau prin e-mail la office@plusmedical.ro si veti beneficia GRATUIT de a doua opinie medicala de la cei mai reputati doctori din lume.

*Prin completarea formularului, va dati acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Politicii de confidentialitate.

Spitalele noastre partenere

Trimite actele medicale pe office@plusmedical.ro

Spitalul Universitar Medipol este unul dintre cele mai apreciate si cele mai importante centre de sanatate din Turcia si din regiune. Pe langa statutul de Spital Universitar, Medipol incorporeaza spitale din patru ramuri diferite: Oncologie, Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara, Spital Generalist, Stomatologie si Chirurgie Maxilofaciala. Cu peste 96.000 mp, aproape 500 de paturi si peste 1500 de specialisti angajati, Medipol Mega este un spital de referinta in lume.

Acibadem Healthcare Group, institutie de asistenta medicala de prima importanta din Turcia, ofera din anul 1991 servicii medicale de calitate prin tehnologie de ultima generatie. 

Acibadem are aproape 12.000 de angajati din care 2.200 sunt medici, in diferitele locatii din reteaua de 22 spitale generale, 19 centre medicale si laboratoare centrale. 

Este un grup de ingrijire a sanatatii acreditat international, situat in zona din centrul Turciei, cu preponderenta in frumosul oras Istanbul. 

Acibadem, care prin investitiile sale actuale isi extinde continuu lantul de institutii de ingrijire a sanatatii, a ajuns la un total de 85 de sali de operatie si o capacitate de 2200 de paturi de spital utilizate in spatii care insumeaza 400.000 mp.

Spitalul Acibadem Altunizade

Centrul Medical Anadolu a fost fondat de Fundatia Anadolu, institutie care a alimentat zeci de proiecte importante din Turcia. Experienta si cunostintele acumulate ca si Centru Medical ne permit sa aducem o contributie importanta la sanatatea oamenilor. Realizarile noastre au permis tranzitia de la Centru de Sanatate la Centru Medical intr-un timp foarte scurt.

Anadolu Medical Center

Spitalul Hisar Intercontinental, cu sediul in Istanbul, este unul dintre cele mai mari si mai cuprinzatoare spitale private din tara, cu un diagnostic si tratament de cea mai inalta calitate in cele mai confortabile, sigure si orientate catre pacienti, utilizand cele mai noi si cele mai bune tehnologii medicale.

Spitalul a fost fondat pe o suprafata inchisa de 35.000 de metri patrati si ofera servicii in Umraniye, Istanbul. Aceasta este la doar 20 de minute de Aeroportul International Sabiha Gokcen, 5 minute de Bosfor si la comunele continentelor, Asia si Europa. 

Medicana Health Group este constituit din 11 centre spitalicesti pe intreg teritoriul Turciei, fiind una dintre primele investitii private de importanta majora din Turcia. Medicana are o puternica reprezentare internationala, atragand anual mii de pacienti din toata lumea. Acestia aleg sa se trateze la Medicana datorita serviciilor peste standardele internationale in ceea ce priveste controlul infectiilor, managementul riscurilor, siguranta pacientului, calitatea cadrelor, (Grupul este acreditat de catre Joint Comission Interational). In plus, cei peste 750 de doctori ai grupului asigura peste 30 de specializari medicale.

Centrul Medical Herzliya (HMC) din Israel este o institutie medicala de ultima ora care ofera o gama larga de servicii medicale tuturor organizatiilor internationale de mentinere a pacii din Israel: UNDOF, UN, UNIFIL, UNTSO & MFO. 

Centrul Medical Herzliya coopereaza cu organizatiile din S.U.A. si cu alte organizatii mondiale din 1984. Acestia din urma au ales sa coopereze cu Centrul Medical Herzliya pentru serviciile medicale de ultima generatie care includ: facilitati de diagnoza de ultima ora, laboratoare moderne, institut avansat de imagistica, reputati medici si chirurgi foarte bine pregatiti, standarde exclusive de spitalizare, servicii de reabilitare de prima clasa. 

Din 1999, U.N. si UNDOF au ales Spitalul privat din cadrul Centrului Medical Herzliya (HMC), primul furnizor de servicii medicale din Israel. Evaluarea include nivelul asistentei medicale furnizate, calificarile medicilor, standardele camerelor de operatie si unitatea de terapie intensiva. Herzliya Medical Center este situat in Herzliya, un oras atractiv de pe litoral, cu o plaja uimitoare. Locatia convenabila a spitalului permite angajatilor din U.N. sa soseasca din sudul si nordul Israelului in cateva ore.

Centrul Medical Herzliya Israel

Simbol al excelentei in medicina, Liv Hospital Istanbul imbina calitatea serviciilor de ingrijire cu nivelul inalt de pregatire al echipei experimentate de specialisti, chirurgi si asistenti medicali.
Centrul dispune de cele mai avansate metode de diagnosticare si tratament, folosind aparatura si tehnologie de ultima generatie.

Wiener Privatklinik, cel mai mare spital privat din Viena, care dateaza din 1871, si-a stabilit obiectivul de a oferi pacientilor o expertiza medicala de prima clasa si un centru individualizat de ingrijire a pacientilor – toate livrate intr-o ambianța sofisticata. Datorita proximitatii Spitalului Universitar, WPK este sediul celor mai renumiti experti medicali care predau si practica la Clinicile Universitare. Acest lucru garanteaza pacientilor nostri servicii medicale bazate pe dovezi, tehnologie de ultima generatie si ingrijire personalizata. Spitalul are 145 de paturi, bloc operator cu 4 sali de operatie, servicii de imagistica avansata (singurul spital privat din Viena cu PET CT si medicina nucleara), fizioterapie si recuperare medicala la standarde internationale. Echipa medicala este alcatuita din peste 250 experti reputati vienezi, ce aplica o abordare interdisciplinara a fiecarui caz.

wiener privatklinik 2

Assuta este cel mai mare si important centru de servicii medicale private din Israel, care cuprinde unsprezece clinici si spitale din Israel si furnizeaza interventii chirurgicale inovatoare si proceduri de diagnostic in toate domeniile medicinei, inclusiv cardiologie, oncologie, ginecologie, urologie si multe altele.
Spitalul Assuta din Tel-Aviv a fost infiintat in 1934, iar in ultimii 70 de ani a devenit renumit ca fiind cel mai avansat spital din Orientul Mijlociu.