Imunoterapia: ce tipuri de cancer trateaza, cat de eficienta este si cum se diferentiaza de tratamentele oncologice clasice

Imunoterapia: ce tipuri de cancer trateaza, cat de eficienta este si cum se diferentiaza de tratamentele oncologice clasice

Un pacient diagnosticat cu cancer duce zilnic o lupta impresionanta, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Tratamentele conventionale ale acestei maladii presupun spitalizari dese, reactii adverse severe si putine sanse de vindecare completa pentru bolnav.

Acest chin ar putea fi in curand o amintire urata pentru pacienti, deoarece medicina a facut progrese uimitoare in ultimii ani, stabilind noi proceduri si tratamente care cresc speranta de viata a celor afectati de cancer.

Un astfel de tratament inovator il reprezinta imunoterapia, care activeaza sistemul imunitar al pacientului oncologic, facandu-l capabil sa recunoasca celulele tumorale si sa le distruga.

Sistemul imunitar este sistemul natural de aparare al organismului. Acesta este format dintr-un ansamblu de organe, celule si molecule speciale, care ne protejeaza de infectii, cancer si alte boli. Atunci cand un organism diferit (strain) patrunde in corp, de exemplu o bacterie, sistemul imunitar il recunoaste si apoi il ataca, impiedicandu-l sa faca rau. Acest proces se numeste raspuns imun.

Pentru a intelege mai bine in ce consta imunoterapia, CSID.ro a stat de vorba cu prof. dr. Wolfgang J. Koestler, medic specialist in oncologie si hematologie la spitalul Wiener Privatklinik.te si cum se diferentiaza de tratamentele oncologice clasice. Interviul il gasiti pe site-ul CSID.ro.

50% rata de vindecare pe termen lung cu ajutorul imunoterapiei

CSID: Ce sunt terapiile imuno-oncologice si cum actioneaza asupra sistemului imunitar?

Prof. dr. Wolfgang J. Koestler: Exista cateva tipuri noi de imunoterapie a cancerului. Acestea includ:

  • inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar (de exemplu, medicamente care „ii spun” sistemului imunitar sa blocheze semnalele „nu ma ataca” emise de celulele canceroase)
  • anticorpi bispecifici (de exemplu, medicamente care ajuta la conectarea tumorii cu sistemul imunitar)
  • celule CAR-T (de exemplu, celule ale sistemului imunitar care sunt in mod genetic organizate sa atace celulele tumorale exprimand un reper specific al suprafetei)

Cele mai avansate studii sunt asupra inhibitorilor punctelor de control ale sistemului imunitar, care sunt disponibili la scara larga si pot fi folositi pentru o varietate de tumori. Totusi toate aceste imunoterapii noi actioneaza prin angajarea sistemului imunitar pentru a ataca tumoarea.

CSID: Cum se diferentiaza acestea de tratamentele oncologice clasice sau de alte terapii?

Prof. dr. Wolfgang J. Koestler: Tratamentele oncologice clasice actioneaza atacand in mod direct tumoarea. De exemplu, chimioterapia si radioterapia actioneaza de obicei ucigand direct celulele canceroase. Pentru unele tipuri de tumori, aceste tratamente „clasice” au rezultatul scontat. Dezavantajele acestor tratamente consta in gradul de toxicitate si in faptul ca, in final, multe tumori devin rezistente la asemenea terapii.

CSID: Care este rata de supravietuire pentru acest tratament imuno-oncologic?

Prof. dr. Wolfgang J. Koestler: Acest lucru depinde foarte mult de tipul de tumoare. Pentru inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar, cele mai bune rezultate sunt probabil vazute la pacientii cu melanom metastatic. In acest caz, putem ajunge la aproximativ 50% rata de vindecare pe termen lung.

Leucemia si cancerul pulmonar, vizate de terapia imuno-oncologica

CSID: Cine poate beneficia de aceste terapii?

Prof. dr. Wolfgang J. Koestler: Celulele CAR-T si anticorpii bispecifici sunt predominant utilizati pentru tumori hematologice refractare, in special celula B de leucemie limfoblastica acuta si celula B de limfom non-Hodgkin agresiv. Inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar sunt terapiile de ultima ora autorizate in Europa pentru melanomul metastatic, pentru cancerul pulmonar pretratat fara celule mici in stadiu avansat si pentru pacientii cu limfom Hodgkin refractar. Totusi, din studiul rezultatelor disponibile si din experienta, stim ca datorita mecanismului lor generic de actiune, aceste medicamente probabil actioneaza pentru multe alte tipuri de cancer si se imbina in mod favorabil cu tratamentele „clasice”, precum chimioterapia sau radioterapia.

CSID: Exista o limita de varsta in aplicarea tratamentului sau poate fi administrat atat pacientilor tineri, cat si celor in varsta?

Prof. dr. Wolfgang J. Koestler: Pana in prezent, aceste medicamente au fost autorizate doar pentru utilizare in tratamentul adultilor. Nu exista o limita de varsta, tratamentul functioneaza indiferent de varsta pacientului.

CSID: De cate sedinte este nevoie pentru ca tratamentul sa fie eficient?

Prof. dr. Wolfgang J. Koestler: Efectele celulelor CAR-T si ale anticorpilor bispecifici pot fi observate mai ales dupa prima sedinta si sunt necesare doar cateva sedinte, inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar functioneaza ca un vaccin – in cele mai multe cazuri este nevoie de 3-4 doze de vaccin pentru a vedea efectul. Durata tratamentului trebuie apoi individualizata.

Imunoterapie versus medicina personalizata

CSID: Care este diferenta dintre imuno-oncologie si medicina personalizata?

Prof. dr. Wolfgang J. Koestler: Sunt doua subiecte aflate in stransa legatura unul cu celalalt. Imuno-oncologia actioneaza prin antrenarea sistemului imunitar al pacientului sa controleze tumoarea canceroasa. Medicina de precizie sau personalizata vizeaza caracterizarea moleculara profunda a tumorii (de exemplu, prin utilizarea de tehnologii precum secventierea de ultima generatie a ADN-ului), iar ulterior presupune utilizarea medicamentelor care tintesc mutatiile moleculare gasite. In studiile clinice aflate in curs de desfasurare, aceste doua principii terapeutice sunt combinate.

CSID: Ce pasi trebuie urmati in acest tip de terapie?

Prof. dr. Wolfgang J. Koestler: Acest lucru depinde de tipul individual de tumoare. In general, se efectueaza o evaluare de baza, care de cele multe ori include o investigatie PET-CT, analize moleculare ale tesutului tumoral, teste de laborator de rutina si o anamneza atenta a pacientului. Tratamentul cu inhibitori ai punctelor de control ale sistemului imunitar implica una sau doua perfuzii intravenoase la fiecare 2-3 saptamani, care de cele mai multe ori pot fi administrate in sistem ambulator. La fiecare vizita, pacientul trebuie sa fie vazut de un medic oncolog familiarizat cu potentialele efecte secundare ale unei astfel de imunoterapii. Reevaluarea stadiului bolii este apoi efectuata dupa 2-3 luni.

CSID: Exista efecte secundare ale imunoterapiei?

Prof. dr. Wolfgang J. Koestler: Aproximativ 10% dintre pacientii tratati cu inhibitori ai punctelor de control ale sistemului imunitar prezinta efecte secundare semnificative. Cele mai multe dintre acestea sunt mediate imun, adica boli autoimune, cum ar fi colita, tiroidita si pneumonita, induse de tratament. Acestea pot fi usor de controlat prin terapii medicale, dar cel mai important lucru aici este depistarea timpurie, diagnosticarea corecta si tratarea, pentru a evita complicatiile ulterioare care pot pune in pericol viata.

Contact

Plus Medical colaboreaza cu spitale de top din lume: TURCIA (Medical Park, Liv Hospital, Acibadem, Anadolu, Medicana, Hisar si Medipol), AUSTRIA (Wiener Privatklinik) si ISRAEL (Herzliya si Assuta).

Trimiteti-ne actele dvs. medicale completand formularul de mai jos sau prin e-mail la office@plusmedical.ro si veti beneficia GRATUIT de a doua opinie medicala de la cei mai reputati doctori din lume.

Telefon: +447761432201

*Prin completarea formularului, va dati acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Politicii de confidentialitate.

Spitalele noastre partenere

Trimite actele medicale pe office@plusmedical.ro

Spitalul Universitar Medipol este unul dintre cele mai apreciate si cele mai importante centre de sanatate din Turcia si din regiune. Pe langa statutul de Spital Universitar, Medipol incorporeaza spitale din patru ramuri diferite: Oncologie, Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara, Spital Generalist, Stomatologie si Chirurgie Maxilofaciala. Cu peste 96.000 mp, aproape 500 de paturi si peste 1500 de specialisti angajati, Medipol Mega este un spital de referinta in lume.

Acibadem Healthcare Group, institutie de asistenta medicala de prima importanta din Turcia, ofera din anul 1991 servicii medicale de calitate prin tehnologie de ultima generatie. 

Acibadem are aproape 12.000 de angajati din care 2.200 sunt medici, in diferitele locatii din reteaua de 22 spitale generale, 19 centre medicale si laboratoare centrale. 

Este un grup de ingrijire a sanatatii acreditat international, situat in zona din centrul Turciei, cu preponderenta in frumosul oras Istanbul. 

Acibadem, care prin investitiile sale actuale isi extinde continuu lantul de institutii de ingrijire a sanatatii, a ajuns la un total de 85 de sali de operatie si o capacitate de 2200 de paturi de spital utilizate in spatii care insumeaza 400.000 mp.

Spitalul Acibadem Altunizade

Centrul Medical Anadolu a fost fondat de Fundatia Anadolu, institutie care a alimentat zeci de proiecte importante din Turcia. Experienta si cunostintele acumulate ca si Centru Medical ne permit sa aducem o contributie importanta la sanatatea oamenilor. Realizarile noastre au permis tranzitia de la Centru de Sanatate la Centru Medical intr-un timp foarte scurt.

Anadolu Medical Center

Spitalul Hisar Intercontinental, cu sediul in Istanbul, este unul dintre cele mai mari si mai cuprinzatoare spitale private din tara, cu un diagnostic si tratament de cea mai inalta calitate in cele mai confortabile, sigure si orientate catre pacienti, utilizand cele mai noi si cele mai bune tehnologii medicale.

Spitalul a fost fondat pe o suprafata inchisa de 35.000 de metri patrati si ofera servicii in Umraniye, Istanbul. Aceasta este la doar 20 de minute de Aeroportul International Sabiha Gokcen, 5 minute de Bosfor si la comunele continentelor, Asia si Europa. 

Medicana Health Group este constituit din 11 centre spitalicesti pe intreg teritoriul Turciei, fiind una dintre primele investitii private de importanta majora din Turcia. Medicana are o puternica reprezentare internationala, atragand anual mii de pacienti din toata lumea. Acestia aleg sa se trateze la Medicana datorita serviciilor peste standardele internationale in ceea ce priveste controlul infectiilor, managementul riscurilor, siguranta pacientului, calitatea cadrelor, (Grupul este acreditat de catre Joint Comission Interational). In plus, cei peste 750 de doctori ai grupului asigura peste 30 de specializari medicale.

Centrul Medical Herzliya (HMC) din Israel este o institutie medicala de ultima ora care ofera o gama larga de servicii medicale tuturor organizatiilor internationale de mentinere a pacii din Israel: UNDOF, UN, UNIFIL, UNTSO & MFO. 

Centrul Medical Herzliya coopereaza cu organizatiile din S.U.A. si cu alte organizatii mondiale din 1984. Acestia din urma au ales sa coopereze cu Centrul Medical Herzliya pentru serviciile medicale de ultima generatie care includ: facilitati de diagnoza de ultima ora, laboratoare moderne, institut avansat de imagistica, reputati medici si chirurgi foarte bine pregatiti, standarde exclusive de spitalizare, servicii de reabilitare de prima clasa. 

Din 1999, U.N. si UNDOF au ales Spitalul privat din cadrul Centrului Medical Herzliya (HMC), primul furnizor de servicii medicale din Israel. Evaluarea include nivelul asistentei medicale furnizate, calificarile medicilor, standardele camerelor de operatie si unitatea de terapie intensiva. Herzliya Medical Center este situat in Herzliya, un oras atractiv de pe litoral, cu o plaja uimitoare. Locatia convenabila a spitalului permite angajatilor din U.N. sa soseasca din sudul si nordul Israelului in cateva ore.

Centrul Medical Herzliya Israel

Simbol al excelentei in medicina, Liv Hospital Istanbul imbina calitatea serviciilor de ingrijire cu nivelul inalt de pregatire al echipei experimentate de specialisti, chirurgi si asistenti medicali.
Centrul dispune de cele mai avansate metode de diagnosticare si tratament, folosind aparatura si tehnologie de ultima generatie.

Wiener Privatklinik, cel mai mare spital privat din Viena, care dateaza din 1871, si-a stabilit obiectivul de a oferi pacientilor o expertiza medicala de prima clasa si un centru individualizat de ingrijire a pacientilor – toate livrate intr-o ambianța sofisticata. Datorita proximitatii Spitalului Universitar, WPK este sediul celor mai renumiti experti medicali care predau si practica la Clinicile Universitare. Acest lucru garanteaza pacientilor nostri servicii medicale bazate pe dovezi, tehnologie de ultima generatie si ingrijire personalizata. Spitalul are 145 de paturi, bloc operator cu 4 sali de operatie, servicii de imagistica avansata (singurul spital privat din Viena cu PET CT si medicina nucleara), fizioterapie si recuperare medicala la standarde internationale. Echipa medicala este alcatuita din peste 250 experti reputati vienezi, ce aplica o abordare interdisciplinara a fiecarui caz.

wiener privatklinik 2

Assuta este cel mai mare si important centru de servicii medicale private din Israel, care cuprinde unsprezece clinici si spitale din Israel si furnizeaza interventii chirurgicale inovatoare si proceduri de diagnostic in toate domeniile medicinei, inclusiv cardiologie, oncologie, ginecologie, urologie si multe altele.
Spitalul Assuta din Tel-Aviv a fost infiintat in 1934, iar in ultimii 70 de ani a devenit renumit ca fiind cel mai avansat spital din Orientul Mijlociu.