Hepatita A: cauze, simptome, tratament - PlusMedical

Hepatita A este o infectie hepatica cauzata cel mai adesea de un virus care contamineaza apa potabila sau alimentele. Hepatita A poate fi neplacuta, dar de regula nu reprezinta o afectiune cu adevarat serioasa si majoritatea oamenilor se recupereaza complet in decursul catorva luni.

Unii oameni, in special copii mici, pot sa nu aiba simptome, insa hepatita A poate dura uneori timp de mai multe luni si in cazuri rare, poate pune in pericol viata daca organismul inceteaza sa mai functioneze corespunzator (insuficienta hepatica).

Hepatita A este cea mai raspandita in anumite parti ale lumii, unde standardele de igiena si igiena alimentara sunt in general sarace, cum ar fi parti din Africa, subcontinentul indian, Orientul Indepartat, Orientul Mijlociu, America Centrala si America de Sud.
Putem obtine infectia astfel:
• consumand alimente preparate de cineva cu infectie care nu si-a spalat mainile in mod corespunzator sau le-a spalat in apa contaminata din canalizare
• consumul de apa contaminata (inclusiv cuburi de gheata)
• consumul crustaceelor crude sau provenite din apa contaminata
• contactul apropiat cu cineva care are hepatita A
• mai putin frecvent, contacul sexual cu o persoana care are infectia (acest lucru prezinta un risc deosebit pentru barbatii homosexuali)
• injectarea de droguri folosind ace contaminate

Simptomele pot include:
• senzatie de oboseala si stare generala de rau
• dureri articulare si musculare
• temperatura ridicata (febra)
• pierderea poftei de mancare
• durere in partea superioara dreapta a burtii
• ingalbenirea pielii si a ochilor (icter)
• urina de culoare intunecata si scaune moi
• piele iritata
Simptomele vor trece, de obicei, in cateva luni. Hepatita A nu este de obicei o boala grava, dar in cazuri rare, poate determina stoparea functionarii corecte a ficatului (insuficienta hepatica). In plus fata de simptomele de mai sus, semnele de insuficienta hepatica pot include:
• varsaturi bruste si grave
• tendinta corpului de a se invineti si sangera extrem de repede (de exemplu, sangerari nazale frecvente sau sangerari ale gingiilor)
• iritabilitate
• probleme cu memoria si concentrarea
• somnolenta si confuzie
Consulta medicul daca:
• ai simptome de hepatita A – un test de sange poate de obicei sa confirme daca ai infectia
• s-ar putea sa fi fost recent expus virusului hepatitei A, dar nu ai nici un simptom – tratamentul administrat mai devreme poate fi capabil sa opreasca infectia in curs de dezvoltare
• crezi ca ai putea avea nevoie de vaccinul impotriva hepatitei A – medicul de familie te poate sfatui cu privire la aceasa decizie
Desi hepatita A nu este de obicei grava, este important sa se obtina un diagnostic adecvat pentru a exclude afectiuni mai grave cu simptome similare, cum ar fi hepatita C sau ciroza (cicatrizarea ficatului).
De asemenea, poate fi necesar ca prietenii, familia si partenerii sexuali sa se testeze in prealabil, pentru a fi siguri ca nu s-a raspandit infectia.

• Ai grija sa te asiguri ca beneficiezi de suficienta odihna, in special in stadiile initiale ale infectiei, pentru ca probabil te vei simti foarte obosit.
• Ia analgezice, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul daca ai dureri si dureri – adreseaza-te medicului tau pentru sfaturi.
• Mancarimile pot fi reduse prin mentinerea unui mediu rece, bine ventilat.
• Consuma alimente in cantitati mai mici si mai usoare pentru a ajuta la reducerea greturilor si a varsaturilor – consulta medicul pentru prescrierea unui medicament impotriva varsaturilor, daca problema persista.
• Evita consumul de alcool – consumul de alcool poate determina cresterea tulpinii suplimentare pe ficat, asa ca cel mai bine ar fi sa eviti consumul de alcool pana cand doctorul iti poate spune ca esti siguranta.
In cazul majoritatii oamenilor, hepatita A va trece in decursul a aproximativ doua luni si nu vor exista efecte pe termen lung. Odata ce acesta trece, in mod normal, se va dezvolta in organism imunitate pe toata durata vietii impotriva virusului. Pentru aproximativ 1 din 7 persoane care sufera de infectie, simptomele pot sa dureze pana la 6 luni inainte de a trece definitiv in cele din urma.
Complicatiile care ameninta viata, cum ar fi insuficienta hepatica, sunt rare, afectand mai putin de 1 din 250 de persoane cu hepatita A. Persoanele cele mai expuse riscului includ persoanele cu probleme hepatice preexistente si persoanele in varsta.
Daca apare insuficienta hepatica, de obicei este nevoie de un transplant de ficat pentru tratarea acesteia.

Contactati doctorul

Plus Medical colaboreaza cu spitale de top din lume: TURCIA (Liv Hospital, Acibadem, Anadolu, Medicana, Hisar si Medipol, Liv Hospital), AUSTRIA (Wiener Privatklinik) si ISRAEL (Herzliya si Assuta).

Trimiteti-ne actele dvs. medicale completand formularul de mai jos sau prin e-mail la office@plusmedical.ro si veti beneficia GRATUIT de a doua opinie medicala de la cei mai reputati doctori din lume.

*Prin completarea formularului, va dati acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Politicii de confidentialitate.

Spitalele noastre partenere

Trimite actele medicale pe office@plusmedical.ro

Spitalul Universitar Medipol este unul dintre cele mai apreciate si cele mai importante centre de sanatate din Turcia si din regiune. Pe langa statutul de Spital Universitar, Medipol incorporeaza spitale din patru ramuri diferite: Oncologie, Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara, Spital Generalist, Stomatologie si Chirurgie Maxilofaciala. Cu peste 96.000 mp, aproape 500 de paturi si peste 1500 de specialisti angajati, Medipol Mega este un spital de referinta in lume.

Acibadem Healthcare Group, institutie de asistenta medicala de prima importanta din Turcia, ofera din anul 1991 servicii medicale de calitate prin tehnologie de ultima generatie. 

Acibadem are aproape 12.000 de angajati din care 2.200 sunt medici, in diferitele locatii din reteaua de 22 spitale generale, 19 centre medicale si laboratoare centrale. 

Este un grup de ingrijire a sanatatii acreditat international, situat in zona din centrul Turciei, cu preponderenta in frumosul oras Istanbul. 

Acibadem, care prin investitiile sale actuale isi extinde continuu lantul de institutii de ingrijire a sanatatii, a ajuns la un total de 85 de sali de operatie si o capacitate de 2200 de paturi de spital utilizate in spatii care insumeaza 400.000 mp.

Spitalul Acibadem Altunizade

Centrul Medical Anadolu a fost fondat de Fundatia Anadolu, institutie care a alimentat zeci de proiecte importante din Turcia. Experienta si cunostintele acumulate ca si Centru Medical ne permit sa aducem o contributie importanta la sanatatea oamenilor. Realizarile noastre au permis tranzitia de la Centru de Sanatate la Centru Medical intr-un timp foarte scurt.

Anadolu Medical Center

Spitalul Hisar Intercontinental, cu sediul in Istanbul, este unul dintre cele mai mari si mai cuprinzatoare spitale private din tara, cu un diagnostic si tratament de cea mai inalta calitate in cele mai confortabile, sigure si orientate catre pacienti, utilizand cele mai noi si cele mai bune tehnologii medicale.

Spitalul a fost fondat pe o suprafata inchisa de 35.000 de metri patrati si ofera servicii in Umraniye, Istanbul. Aceasta este la doar 20 de minute de Aeroportul International Sabiha Gokcen, 5 minute de Bosfor si la comunele continentelor, Asia si Europa. 

Medicana Health Group este constituit din 11 centre spitalicesti pe intreg teritoriul Turciei, fiind una dintre primele investitii private de importanta majora din Turcia. Medicana are o puternica reprezentare internationala, atragand anual mii de pacienti din toata lumea. Acestia aleg sa se trateze la Medicana datorita serviciilor peste standardele internationale in ceea ce priveste controlul infectiilor, managementul riscurilor, siguranta pacientului, calitatea cadrelor, (Grupul este acreditat de catre Joint Comission Interational). In plus, cei peste 750 de doctori ai grupului asigura peste 30 de specializari medicale.

Centrul Medical Herzliya (HMC) din Israel este o institutie medicala de ultima ora care ofera o gama larga de servicii medicale tuturor organizatiilor internationale de mentinere a pacii din Israel: UNDOF, UN, UNIFIL, UNTSO & MFO. 

Centrul Medical Herzliya coopereaza cu organizatiile din S.U.A. si cu alte organizatii mondiale din 1984. Acestia din urma au ales sa coopereze cu Centrul Medical Herzliya pentru serviciile medicale de ultima generatie care includ: facilitati de diagnoza de ultima ora, laboratoare moderne, institut avansat de imagistica, reputati medici si chirurgi foarte bine pregatiti, standarde exclusive de spitalizare, servicii de reabilitare de prima clasa. 

Din 1999, U.N. si UNDOF au ales Spitalul privat din cadrul Centrului Medical Herzliya (HMC), primul furnizor de servicii medicale din Israel. Evaluarea include nivelul asistentei medicale furnizate, calificarile medicilor, standardele camerelor de operatie si unitatea de terapie intensiva. Herzliya Medical Center este situat in Herzliya, un oras atractiv de pe litoral, cu o plaja uimitoare. Locatia convenabila a spitalului permite angajatilor din U.N. sa soseasca din sudul si nordul Israelului in cateva ore.

Centrul Medical Herzliya Israel

Simbol al excelentei in medicina, Liv Hospital Istanbul imbina calitatea serviciilor de ingrijire cu nivelul inalt de pregatire al echipei experimentate de specialisti, chirurgi si asistenti medicali.
Centrul dispune de cele mai avansate metode de diagnosticare si tratament, folosind aparatura si tehnologie de ultima generatie.

Wiener Privatklinik, cel mai mare spital privat din Viena, care dateaza din 1871, si-a stabilit obiectivul de a oferi pacientilor o expertiza medicala de prima clasa si un centru individualizat de ingrijire a pacientilor – toate livrate intr-o ambianța sofisticata. Datorita proximitatii Spitalului Universitar, WPK este sediul celor mai renumiti experti medicali care predau si practica la Clinicile Universitare. Acest lucru garanteaza pacientilor nostri servicii medicale bazate pe dovezi, tehnologie de ultima generatie si ingrijire personalizata. Spitalul are 145 de paturi, bloc operator cu 4 sali de operatie, servicii de imagistica avansata (singurul spital privat din Viena cu PET CT si medicina nucleara), fizioterapie si recuperare medicala la standarde internationale. Echipa medicala este alcatuita din peste 250 experti reputati vienezi, ce aplica o abordare interdisciplinara a fiecarui caz.

wiener privatklinik 2

Assuta este cel mai mare si important centru de servicii medicale private din Israel, care cuprinde unsprezece clinici si spitale din Israel si furnizeaza interventii chirurgicale inovatoare si proceduri de diagnostic in toate domeniile medicinei, inclusiv cardiologie, oncologie, ginecologie, urologie si multe altele.
Spitalul Assuta din Tel-Aviv a fost infiintat in 1934, iar in ultimii 70 de ani a devenit renumit ca fiind cel mai avansat spital din Orientul Mijlociu.

Open chat
Powered by