Glioblastomul este considerat cel mai agresiv cancer la creier. Cum se pune diagnosticul si care sunt optiunile de tratament

Glioblastomul este considerat cel mai agresiv cancer la creier. Cum se pune diagnosticul si care sunt optiunile de tratament

Glioblastomul este considerat a fi cel mai agresiv tip de cancer la creier. Dr. Francois Alesch, neurochirurg la Wiener Privatklinik, profesor de neurochirurgie stereotaxica si functionala la Universitatea de Medicina din Viena, explica prin ce se diferentiaza glioblastomul de celelalte forme de cancer cerebral si cum se trateaza aceasta afectiune oncologica.

Numarul cancerelor la creier este in crestere nu doar in Romania. In plus, statisticile arata o incidenta mai mare in randul tinerilor. Din pacate, ca si in cazul altor forme de cancer, nici tumorile maligne situate la nivelul creierului nu dau simptome in faze incipiente.

„Gliobastomul este o tumora cerebrala maligna, dezvoltata din celulele gliale, care sunt celulele de suport ale creierului, avand rolul de a proteja si hrani neuronii“, explica dr. Francois Alesch, neurochirurg la Wiener Privatklinik, profesor de neurochirurgie stereotaxica si functionala la Universitatea de Medicina din Viena.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii – OMS -, exista patru grade de gliom, unde gradul I este relativ benign, iar gradul IV este malign si e cea mai agresiva forma, gliobastomul. „Cu cat este mai ridicat gradul, cu atat riscurile afectiunii sunt mai mari; celulele bolnave cresc rapid, ducand la incapacitatea de a forma celule normale, devenind astfel nediferentiate. Aceste celule pot avea diferite forme, prin urmare, tumora este denumita si multiforma. Ele se pot dezvolta fie pe plan local, formand mase mari care influenteaza functiile creierului, sau se infiltreaza in zonele adiacente ale creierului si produc tumori in alte regiuni cerebrale. Multe dintre aceste celule mor, insa necroza, tesutul mort, este toxic pentru creier. Dar, spre deosebire de alte tumori, glioblastomul nu formeaza metastaze in afara creierului“.

Cresterea rapida si infiltrarea in structurilor normale ale creierului duc la considerarea glioblastomului ca fiind cea mai grava forma de cancer cerebral. „Iar relatia stransa dintre celulele tumorale maligne si structurile normale ale creierului duce la complicatii chirurgicale, existand anumite limite ale interventiilor. Mai mult, inlaturarea completa este imposibila“, argumenteaza universitarul.

Glioblastomul se poate dezvolta fie ca o tumoare de novo – primara, fie apare ca un gliom de grad scazut – secundar -, care este initial benign si se malignizeaza in timpul evolutiei. „Insa, cauzele exacte ale afectiunii inca nu sunt cunoscute“.

Factori care sunt luati in discutie la stabilirea terapiei

„Luarea deciziei fata de care este cea mai buna terapie depinde foarte mult de dimensiunea tumorii, amplasament, starea infiltrativa si prezenta necrozei. In plus, trebuie luate in considerare varsta si starea generala a pacientului, precum si simptomele tumorii“.

Utila in planificarea strategiei terapeutice mai poate fi biopsia stereotactica, insa simptomele tumorii depind foarte mult de localizarea acesteia, adauga prof.dr. Francois Alesch. „Ele includ: slabiciune, tulburari de vorbire, schimbari de personalitate sau, pur si simplu, dureri de cap. Iar din cauza abundentei tesutului necrotic – mort- , glioblastomul duce la aparitia de edeme cerebrale, umflare, care, la randul sau, comprima si afecteaza creierul adiacent sanatos“.

Operatia chirurgicala de succes inseamna reducerea dimensiunii masei tumorale, eliminand presiunea asupra regiunilor adiacente ale creierului si reducand astfel simptomele. „Dupa cum s-a mentionat mai sus, eliminarea completa este imposibila“.

Principalul instrument de diagnosticare a gliobastomului este RMN-ul – imagistica prin rezonanta magnetica. „Nu numai ca arata dimensiunea tumorii, ci ofera informatii si despre amplasamentul si gradul de infiltrare a bolii“.

Chirurgia este doar o parte a unui protocol de tratament multimodal care ar trebui sa fie standard. „Radioterapia si chimioterapia sunt modalitati de tratament care trebuie luate in considerare, insa si tratarea edemului cerebral este, de asemenea, foarte importanta“.

„Tinerii sub varsta de 40 ani au rate de supravietuire mai bune este cunoscut si dovedit stiintific. Cu toate acestea, nu exista o explicatie solida pentru acest fapt. Un motiv ar putea fi toleranta tratamentului de catre organism, care nu actioneaza la fel de agresiv, oferind rezultate mai bune“. 

Contact

Plus Medical colaboreaza cu spitale de top din lume: TURCIA (Medical Park, Liv Hospital, Acibadem, Anadolu, Medicana, Hisar si Medipol), AUSTRIA (Wiener Privatklinik) si ISRAEL (Herzliya si Assuta).

Trimiteti-ne actele dvs. medicale completand formularul de mai jos sau prin e-mail la office@plusmedical.ro si veti beneficia GRATUIT de a doua opinie medicala de la cei mai reputati doctori din lume.

Telefon: +447761432201

*Prin completarea formularului, va dati acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Politicii de confidentialitate.