Glioblastom: definitie, simptome, cauze, diagnostic, tratament - PlusMedical

Glioblastomul este cea mai frecventa si agresiva forma de tumora maligna la nivel cerebral in randul adultilor, dar poate aparea si la copii. Potrivit National Cancer Institute, aproape 23.000 de persoane au fost diagnosticate in anul 2015 cu diferite tipuri de cancer la nivelul creierului. In ceea ce priveste incidenta glioblastomului, aceasta afecteaza 2-3 persoane la 100.000 in fiecare an si ocupa 52% din totalitatea tipurilor de cancer cerebral.

Glioblastomul, numit si glioblastom multiform, ia nastere din celulele gliale ale creierului si poate fi de 2 tipuri: glioblastom primar (de novo – cea mai frecventa si agresiva tumora maligna cerebrala) sau glioblastom secundar (este mai rar intalnit si are o evolutie mai lenta).

In functie de simptome, de tipul de glioblastom descoperit si de starea de sanatate a pacientului, tratamentul consta in inlaturarea chirurgicala a tumorii, radioterapie, chimioterapie, imunoterapie sau terapii care sunt inca in faza experimentala, dar care ofera rezultate promitatoare.

Manifestarile glioblastomului sunt severe si apar brusc, ca urmare a dezvoltarii rapide a celulelor canceroase la nivelul creierului. Totusi simptomele pot fi diferite in functie de localizarea si dimensiunea tumorii. Printre cele mai frecvente semne ale glioblastomului se numara:

 • Durerile puternice de cap (cauzate de presiunea intracraniana crescuta)
 • Greata si varsaturile
 • Slabiciunea musculara
 • Tulburarile de echilibru si de memorie
 • Confuzia
 • Hemipareza
 • Iritabilitatea crescuta
 • Incontinenta urinara
 • Crizele de epilepsie
 • Problemele de vedere (vedere in ceata, vedere dubla)
 • Tulburarile de limbaj (afazie, dizartrie, anomie etc.)
 • Lipsa poftei de mancare
 • Tremorul
 • Ameteala
 • Vertijul
 • Insomnia

Toate aceste simptome pot fi cauzate si de alte afectiuni si nu indica neaparat prezenta unei tumori cerebrale.

Cauza glioblastomului nu este momentan cunoscuta, dar specialistii banuiesc ca anomaliile genetice pot avea un rol important. De asemenea, acestia atrag atentia asupra unor factori care pot favoriza riscul acestei forme de cancer cerebral, cum ar fi:

 • Varsta – glioblastomul apare cu precadere la persoanele cu varste intre 45 si 65 de ani. Cu toate acestea, exista si cazuri in randul copiilor.
 • Expunerea la substante toxice sau la radiatii ionizante – inclusiv radioterapia poate creste riscul de glioblastom.
 • Istoricul familial de cancer cerebral – desi nu exista suficiente dovezi in acest sens, riscul de transmitere a anumitor gene care favorizeaza aparitia glioblastomului ar putea fi mai mare in randul celor care au avut in familie astfel de cazuri.

Daca medicul de familie suspecteaza existenta unei tumori cerebrale, cel mai probabil acesta va indruma pacientul spre un neurolog. In functie de rezultatele obtinute in urma examenului neurologic (verificarea auzului, a vederii, a echilibrului, a coordonarii, a reflexelor si a simptomelor), medicul poate recomanda o serie de analize. Acestea includ:

 • RMN (imagistica de rezonanta magnetica) cerebral cu substanta de contrast
 • CT cu substanta de contrast (computer tomograf)
 • PET/CT (tomografie computerizata cu emisie pozitronica)
 • Biopsie cerebrala – presupune recoltarea unui fragment de tumora, cu ajutorul unui ac special
 • Diagnosticul de certitudine se stabileste doar pe baza examenului anatomopatologic si imunohistochimic realizat pe fragmentul de tumora recoltat prin biopsie.

In functie de tipul, localizarea si extinderea tumorii, medicul neurolog va aprecia prognosticul, dar si metoda optima de tratament.

Rata de supravietuire mediana in cazul persoanelor cu glioblastom este de 15 luni, daca se respecta tratamentul recomandat de medic. Rata mediana inseamna ca aproape jumatate din pacienti decedeaza in acest interval, insa fiecare individ este diferit si au existat cazuri de supravietuire chiar si la 5 ani de la diagnostic, chiar daca acestea sunt foarte rar intalnite.

Prognosticul glioblastomului depinde mult de varsta pacientului (glioblastomul diagnosticat mai devreme de varsta de 50 de ani are rata de raspuns mai buna la tratament, prin urmare si pacientii supravietuiesc mai mult timp), dar si de caracteristicile genetice ale acestuia. De exemplu, statusul de metilare a enzimei MGMT poate influenta raspunsul organismului la tratamentul citostatic. Cand gena responsabila de producerea MGMT este inactivata, celulele maligne devin sensibile la actiunea citostaticelor. Aceasta mutatie este prezenta la 20-25% din cazurile de glioblastom si este un factor de prognostic favorabil.

Tratamentul glioblastomului depinde de tipul, dimensiunea, gradul si localizarea tumorii, precum si de varsta, sanatatea generala si alegerea pacientului.
Principala metoda de tratament consta in rezectia chirugicala a tumorii, urmata de radio- si chimioterapie, precum si medicamente care au rolul de a reduce presiunea intracraniana sau de a preveni crizele epileptice si simptomele asociate.

In unele cazuri, tumora este redusa ca dimensiune si compacta, asa ca poate fi inlaturata cu usurinta si fara reactii adverse. Alteori insa sunt afectate si tesuturile invecinate, iar medicilor le este mult mai greu sa indeparteze toata masa tumorala, iar operatia este riscanta, pentru ca celulele maligne sunt localizate in zone sensibile ale creierului si pacientul poate ramane cu sechele grave (pareza, pierderea auzului, a vederii sau a capacitatii de a vorbi) sau poate chiar sa decedeze in timpul interventiei.

La fel ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, poate exista riscul de infectii sau sangerare.

Trebuie retinut insa ca operatia este singura metoda prin care pot fi ameliorate simptomele glioblastomului. In prezent sunt efectuate operatii pe creier in timp ce pacientul este treaz si constient, tehnologia avansand enorm si oferind noi metode de chirurgie de mare precizie, cu riscuri minime.

Din cauza caracterului infiltrativ, medicii nu pot realiza o ablatie completa, dar este posibila indepartarea portiunii solide si compacte. Cu alte cuvinte, cu cat tesutul tumoral este mai redus, cu atat sansele de supravietuire sunt mai mari, dar numai daca tumora este indepartata in procent de minimum 90%.

Pentru eliminarea acestor resturi tumorale se apeleaza in continuare la radioterapie, care dureaza, in medie, 6 saptamani (5 sedinte pe saptamana). Reactiile adverse ale radioterapiei difera in functie de doza si de tipul de iradiere si constau in: dureri de cap, oboseala, iritatii la nivelul scalpului, caderea parului, ameteli.

Deoarece radioterapia poate cauza edem cerebral, se recomanda administrarea concomitenta a anumitor medicamente care au ca substanta activa dexametazona sau metilprednisolon.

Chimioterapia orala sau intravenoasa cu citostatice trebuie efectuata concomitent cu radioterapia si, ulterior, timp de inca 3 luni, in cure de 3 zile in fiecare luna. Cele mai frecvente reactii adverse ale citostaticelor includ simptome precum senzatie de greata, varsaturi, dureri de cap, caderea parului, febra si slabiciune musculara, dar acestea pot fi tinute sub control cu ajutorul medicamentelor specifice.

Din pacate, riscul de recidiva este destul de ridicat, astfel incat oamenii de stiinta cauta in permanenta noi metode de terapie, incluse in prezent in studii clinice la care pacientul se poate inscrie, dupa o discutie cu medicul curant. Aceste tratamente experimentale dedicate glioblastomului sunt imunoterapia, terapia cu celule stem, terapia tintita sau terapia personalizata. Desi rezultatele sunt promitatoare, aceste terapii nu ofera eficienta foarte crescuta, constatandu-se o prelungire a sperantei de viata cu doar 3 luni in plus fata de rata mediana in cazul tratamentului standard.

Tumorile gliale se impart in astrocitoame (derivate din astrocite, cele mai numeroase celule gliale si cele mai frecvente tumori) si oligodendroglioame (derivate din oligodendrocite, un subtip mai putin numeros de celule gliale).

Din punct de vedere al agresivitatii, exista patru grade:

 • Grad I – tumorile benigne – astrocitomul pilocitic. Apare in special la copii si are un prognostic foarte bun.
 • Grad II – tumorile benigne, dar cu potential de malignizare – astrocitomul fibrilar si gemistocitic, oligodendrogliomul, xantoastrocitomul pleomorf. Sunt tumori care infiltreaza tesutul cerebral normal si, in timp, evolueaza spre tumori maligne
 • Grad III – astrocitomul anaplazic si oligodendrogliomul anaplazic. Sunt tumori maligne, dar nu atat de agresive precum glioblastomul
 • Gradul IV – glioblastomul – tumora maligna, cea mai agresiva forma de tumora cerebrala a adultului.

Contactati doctorul

Plus Medical colaboreaza cu spitale de top din lume: TURCIA (Liv Hospital, Acibadem, Anadolu, Medicana, Hisar si Medipol, Liv Hospital), AUSTRIA (Wiener Privatklinik) si ISRAEL (Herzliya si Assuta).

Trimiteti-ne actele dvs. medicale completand formularul de mai jos sau prin e-mail la office@plusmedical.ro si veti beneficia GRATUIT de a doua opinie medicala de la cei mai reputati doctori din lume.

*Prin completarea formularului, va dati acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Politicii de confidentialitate.

Spitalele noastre partenere

Trimite actele medicale pe office@plusmedical.ro

Spitalul Universitar Medipol este unul dintre cele mai apreciate si cele mai importante centre de sanatate din Turcia si din regiune. Pe langa statutul de Spital Universitar, Medipol incorporeaza spitale din patru ramuri diferite: Oncologie, Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara, Spital Generalist, Stomatologie si Chirurgie Maxilofaciala. Cu peste 96.000 mp, aproape 500 de paturi si peste 1500 de specialisti angajati, Medipol Mega este un spital de referinta in lume.

Acibadem Healthcare Group, institutie de asistenta medicala de prima importanta din Turcia, ofera din anul 1991 servicii medicale de calitate prin tehnologie de ultima generatie. 

Acibadem are aproape 12.000 de angajati din care 2.200 sunt medici, in diferitele locatii din reteaua de 22 spitale generale, 19 centre medicale si laboratoare centrale. 

Este un grup de ingrijire a sanatatii acreditat international, situat in zona din centrul Turciei, cu preponderenta in frumosul oras Istanbul. 

Acibadem, care prin investitiile sale actuale isi extinde continuu lantul de institutii de ingrijire a sanatatii, a ajuns la un total de 85 de sali de operatie si o capacitate de 2200 de paturi de spital utilizate in spatii care insumeaza 400.000 mp.

Spitalul Acibadem Altunizade

Centrul Medical Anadolu a fost fondat de Fundatia Anadolu, institutie care a alimentat zeci de proiecte importante din Turcia. Experienta si cunostintele acumulate ca si Centru Medical ne permit sa aducem o contributie importanta la sanatatea oamenilor. Realizarile noastre au permis tranzitia de la Centru de Sanatate la Centru Medical intr-un timp foarte scurt.

Anadolu Medical Center

Spitalul Hisar Intercontinental, cu sediul in Istanbul, este unul dintre cele mai mari si mai cuprinzatoare spitale private din tara, cu un diagnostic si tratament de cea mai inalta calitate in cele mai confortabile, sigure si orientate catre pacienti, utilizand cele mai noi si cele mai bune tehnologii medicale.

Spitalul a fost fondat pe o suprafata inchisa de 35.000 de metri patrati si ofera servicii in Umraniye, Istanbul. Aceasta este la doar 20 de minute de Aeroportul International Sabiha Gokcen, 5 minute de Bosfor si la comunele continentelor, Asia si Europa. 

Medicana Health Group este constituit din 11 centre spitalicesti pe intreg teritoriul Turciei, fiind una dintre primele investitii private de importanta majora din Turcia. Medicana are o puternica reprezentare internationala, atragand anual mii de pacienti din toata lumea. Acestia aleg sa se trateze la Medicana datorita serviciilor peste standardele internationale in ceea ce priveste controlul infectiilor, managementul riscurilor, siguranta pacientului, calitatea cadrelor, (Grupul este acreditat de catre Joint Comission Interational). In plus, cei peste 750 de doctori ai grupului asigura peste 30 de specializari medicale.

Centrul Medical Herzliya (HMC) din Israel este o institutie medicala de ultima ora care ofera o gama larga de servicii medicale tuturor organizatiilor internationale de mentinere a pacii din Israel: UNDOF, UN, UNIFIL, UNTSO & MFO. 

Centrul Medical Herzliya coopereaza cu organizatiile din S.U.A. si cu alte organizatii mondiale din 1984. Acestia din urma au ales sa coopereze cu Centrul Medical Herzliya pentru serviciile medicale de ultima generatie care includ: facilitati de diagnoza de ultima ora, laboratoare moderne, institut avansat de imagistica, reputati medici si chirurgi foarte bine pregatiti, standarde exclusive de spitalizare, servicii de reabilitare de prima clasa. 

Din 1999, U.N. si UNDOF au ales Spitalul privat din cadrul Centrului Medical Herzliya (HMC), primul furnizor de servicii medicale din Israel. Evaluarea include nivelul asistentei medicale furnizate, calificarile medicilor, standardele camerelor de operatie si unitatea de terapie intensiva. Herzliya Medical Center este situat in Herzliya, un oras atractiv de pe litoral, cu o plaja uimitoare. Locatia convenabila a spitalului permite angajatilor din U.N. sa soseasca din sudul si nordul Israelului in cateva ore.

Centrul Medical Herzliya Israel

Simbol al excelentei in medicina, Liv Hospital Istanbul imbina calitatea serviciilor de ingrijire cu nivelul inalt de pregatire al echipei experimentate de specialisti, chirurgi si asistenti medicali.
Centrul dispune de cele mai avansate metode de diagnosticare si tratament, folosind aparatura si tehnologie de ultima generatie.

Wiener Privatklinik, cel mai mare spital privat din Viena, care dateaza din 1871, si-a stabilit obiectivul de a oferi pacientilor o expertiza medicala de prima clasa si un centru individualizat de ingrijire a pacientilor – toate livrate intr-o ambianța sofisticata. Datorita proximitatii Spitalului Universitar, WPK este sediul celor mai renumiti experti medicali care predau si practica la Clinicile Universitare. Acest lucru garanteaza pacientilor nostri servicii medicale bazate pe dovezi, tehnologie de ultima generatie si ingrijire personalizata. Spitalul are 145 de paturi, bloc operator cu 4 sali de operatie, servicii de imagistica avansata (singurul spital privat din Viena cu PET CT si medicina nucleara), fizioterapie si recuperare medicala la standarde internationale. Echipa medicala este alcatuita din peste 250 experti reputati vienezi, ce aplica o abordare interdisciplinara a fiecarui caz.

wiener privatklinik 2

Assuta este cel mai mare si important centru de servicii medicale private din Israel, care cuprinde unsprezece clinici si spitale din Israel si furnizeaza interventii chirurgicale inovatoare si proceduri de diagnostic in toate domeniile medicinei, inclusiv cardiologie, oncologie, ginecologie, urologie si multe altele.
Spitalul Assuta din Tel-Aviv a fost infiintat in 1934, iar in ultimii 70 de ani a devenit renumit ca fiind cel mai avansat spital din Orientul Mijlociu.

Open chat
Powered by