Fertilizarea in vitro: diagnostic de preintampinare, indicatiile procedurii la potentialii parinti cu tulburari genetice

Fertilizarea in vitro: diagnostic de preintampinare, indicatiile procedurii la potentialii parinti cu tulburari genetice

Multe familii isi doresc un copil, insa pentru unele ramane doar un vis. Gratie procedurii de fertilizare in vitro, familiile au o adevarata sansa in realizarea visului de a avea copii.

Zilnic avem parte de descoperiri in domeniul fertilizarii in vitro. Era tehnologiilor avansate a lasat amprenta si in dezvoltarea acestei metode, iar succesul are tot mai multe optiuni sa se manifeste. Ba mai mult, riscurile si rata unui esec scade foarte mult. De aceasta parere este si domnul doctor Sahin Zeteroglu, profesor asociat, ginecolog si obstetrician la Spitalul Acıbadem Bursa, ce ne-a povestit mai multe detalii despre cum au avansat metodele de fertilizare in vitro.

Injectia intracitoplasmatica de sperma selectata morfologic ( sau prescurtat IMSI)

Procedura IMSI este aplicata in cazul tratamentului pe care il aleg pacientii ce opteaza la fertilizare in vitro din motivul infertilitatii la barbati. Prin intermediul IMSI avem posibilitatea de a sintetiza mai bine structurile spermei, iar anomaliile sunt depistate chiar si intr-o sperma ce pare sanatoasa. In prezent, la selectia spermei se utilizeaza un microscop ce poate oferi o claritate a imaginilor de 6-8000 de ori. Cifra este destul de impresionanta in comparatie cu microscopul anterior ce oferea dimensiuni ale imaginilor de la 300 pana la 350 de ori.

Metoda Micro TESE

Initial era aplicata procedura numita TESE in care testiculul deschis prin mapare era supus extractiei de tesut. Pentru a evita aparitia complicatiilor se recomanda mentinerea la nivel scazut a cantitatii de tesut extras. Astfel, se intampla ca sa nu fie vizibil niciun tesut viu, iar existenta spermei se credea nula.

Acum insa avem la dispozitie o noua metoda, Micro TESE. Fiecare arie este supusa scanarii chiar sub microscop. Testiculul este supus maparii si ofera sansa de a primi un produs seminal viu. Astfel cresc sperantele de a avea sperma si se reduc sansele de a crea pacientului un anumit disconfort pe mai departe.

Transferul in ziua 5

De regula, transferul embrionului se efectua in cea de-a treia zi. Datorita tehnologiilor de ultima generatie in laborator, acum transferul se face in cea de-a cincea zi. Conform politicii de transfer obligatorii a embrionului unic, este esentiala selectarea celui mai bun embrion. Pana in a treia zi sunt 10 embrioni, iar pana in ziua cinci rezista aproximativ 3-4 embrioni. Transferul in aceasta zi sporeste sansa de a selecta embrionul cu cele mai bune calitati.

Diagnoza genetica de preimplantare (PDG)

Sunt o serie de pacienti care au nevoie de o consultatie genetica vis –a-vis de fertilizarea in vitro. Aceasta presupune ca adultul sa fie supus probei de recoltare de sange, dupa care se formeaza harta genetica a pacientului in decurs de 15 zile. Cu toate acestea, testarea genetica pentru procedura de fertilizare in vitro inseamna colectarea de celule din embrion si crearea respectivei harti pana la plasarea in pantec. De regula, la aceasta procedura recurg cuplurile si pacientii cu probleme genetice sau din categoria de risc in ceea ce priveste pierderile repetate de sarcina. Procedura PDG se efectueaza in cazul in care unul dintre parteneri are o anomalie genetica, motiv ce nu permite conceperea copilului. Alt motiv pentru a recurge la aceasta testare este recomandat in cazul in care domina  riscul ca viitorul prunc sa fie nascut cu anumite probleme grave de sanatate.

Diagnoza genetica de preimplantare ofera sansa embrionului sa fie verificat in raport cu bolile parintilor. De asemenea, PDG permite posibilitatea selectiei embrionilor normali, dupa care si transferul acestora.

Ecloziune asistata

Peretele embrionului este subtiat prin intermediul laserului. Embrionul este atasat intr-o zona de pe peretele uterului ce este pregatita mai din timp prin metoda de subtiere. Asa sporesc sansele de implantare.

Metoda Metabolica

La moment se fac cercetari asupra unei metode noi, numite: metabolice. Exact ca in cazul unui adult, embrionul ia nutrientii din mediu si elimina altii. Prin metoda metabolica embrionul cu metabolismul mai accelerat are mai mari sanse sa fie ales prin examinarea elementelor pe care el le elimina. Cu toate acestea, informatii confirmate precum ca embrionul cu metabolismul mai accelerat este mai bun decat restul, inca nu exista. Din acest motiv aceasta metoda inca nu a fost suta la suta aprobata.

Cine sunt pacientii fertilizarii in vitro?

Pacientii care pot apela la procedura de fertilizare in vitro sunt cuplurile in care barbatul are un numar redus de spermatozoizi sau nu ii are deloc si nu sunt alte optiuni de concepere prin metode firesti. De asemenea, la procedura de  fertilizare in vitro pot recurge pacientii care se confrunta cu ovulatia scazuta sau in cazul carora infertilitatea nu poate fi explicata.. Exista si metode ce pot fi utilizate inainte de a recurge la aceasta procedura.

Contact

Plus Medical colaboreaza cu spitale de top din lume: TURCIA (Medical Park, Liv Hospital, Acibadem, Anadolu, Medicana, Hisar si Medipol), AUSTRIA (Wiener Privatklinik) si ISRAEL (Herzliya si Assuta).

Trimiteti-ne actele dvs. medicale completand formularul de mai jos sau prin e-mail la office@plusmedical.ro si veti beneficia GRATUIT de a doua opinie medicala de la cei mai reputati doctori din lume.

*Prin completarea formularului, va dati acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Politicii de confidentialitate.