Hidrocefalita: Simptome, Cauze, Simptome, Tratament - PlusMedical

Hidrocefalia nu este o boala in sine, ci o afectiune care survine in momentul in care se acumuleaza mult lichid cefalorahidian la nivelul creierului si acesta se umfla – de aici si denumirea de „apa la creier”. Ca urmare a acestui fenomen apar tot felul de simptome si, in lipsa unui tratament prompt, exista riscul ca pacientul sa ramana cu sechele grave sau chiar sa moara in scurt timp. Hidrocefalia afecteaza in special nou-nascutii si persoanele peste 60 de ani.

Hidrocefalia poate cauza leziuni grave la nivelul creierului, asa ca este important sa recunosti simptomele si sa soliciti ajutor medical de urgenta. Simptomele variaza in functie de varsta persoanei afectate, dar si de localizarea, tipul si cauza hidrocefaliei, precum si de timpul scurs de la debutul acestei afectiuni.
La nou-nascuti pot aparea simptome precum:
Fontanela (moalele capului) este bombata si tensionata
Cresterea rapida a circumferintei capului
Privire in jos
Crize de epilepsie
Somnolenta excesiva
Varsaturi
Apetit redus
Tonus muscular slabit
La copii mici si adolescenti pot aparea simptome precum:
Crize de plans de scurta durata
Modificari ale mimicii fetei
Ochi incrucisati
Dureri de cap
Spasme musculare
Crestere intarziata
Iritabilitate
Somnolenta
Lipsa echilibrului si a coordonarii miscarilor
Incontinenta urinara
Dimensiuni crescute ale capului
Greata si varsaturi
Tulburari de concentrare
Letargie
La adulti pot aparea simptome precum:
Dureri de cap cronice
Tulburari de vedere sau/si de echilibru
Mers ingreunat
Incontinenta urinara
Dificultati de concentrare si de memorare
La persoanele varstnice pot aparea simptome precum:
Pierderea cunostintei
Tulburari de memorie
Dureri de cap
Incontinenta urinara sau fecala
Modificari in stilul de mers

Lichidul cefalorahidian joaca un rol important in organism. Acesta protejeaza maduva spinarii si creierul de diferite tipuri de agresiuni si ajuta la mentinerea presiunii intracraniene. Acumularea in exces a lichidului cefalorahidian la nivelul creierului are loc din mai multe motive: fie exista un blocaj care previne circulatia normala a acestuia, fie exista o afectiune a vaselor sanguine care impiedica absorbtia acestuia, fie creierul produce mai mult lichid cefalorahidian decat este normal. Ca urmare a acumularii excesive a acestuia, creierul este supus unei presiuni enorme si incepe sa se umfle, ceea ce poate duce la degradarea tesuturilor cerebrale. .Complicatiile pe termen lung ale hidrocefaliei sunt variate si adeseori greu de prezis. Daca hidrocefalia este prezenta de la nastere si nu este tratata rapid, pot aparea intarzieri majore in crestere, in dezvoltarea intelectuala si motrica. In cazul adultilor si al varstnicilor, recuperarea este mai greoaie si simptomele de natura cognitiva tind sa persiste chiar si dupa tratament. Totul depinde insa de cauza hidrocefaliei, de gravitatea simptomelor, de momentul diagnosticului si de tratamentul administrat.

Diagnosticul de hidrocefalie se obtine pe baza simptomelor resimtite, a examenului fizic general, a testarilor neurologice si a analizelor imagistice.
Examinarea fizica poate consta in observarea anumitor simptome specifice, in functie de varsta pacientului.Prognosticul unui pacient cu hidrocefalie depinde de severitatea simptomelor, de momentul diagnosticului, dar si de reactia bolnavului la tratamentul administrat. Majoritatea pacientilor care urmeaza tratament observa o ameliorare semnificativa a simptomelor si au o speranta de viata ridicata. Totusi intarzierea tratamentului poate duce la complicatii sau chiar la deces. Copiii care sufera de hidrocefalie si nu sunt tratati in scurt timp pot prezenta sechele pentru toata viata. Acestea pot fi insa prevenite sau ameliorate cu ajutorul terapiei ocupationale, al fizioterapiei sau logopedie

In lipsa tratamentului, hidrocefalia poate fi fatala. Trebuie tinut cont insa ca tratamentul nu poate reface leziunile survenite la nivelul creierului, ci doar previne agravarea acestora si aparitia complicatiilor, iar asta consta in reglarea nivelului de lichid cefalorahidian.
Exista trei metode chirurgicale care pot restabili echilibrul circulatiei si nivelului lichidului cefalorahidian la nivelul creierului:
Implantarea unui sunt (un tub flexibil) in sistemul ventricular, care redirectioneaza circulatia lichidului cefalorahidian in alte zone ale corpului, de obicei in cavitatea abdominala, inima etc.
Efectuarea unei ventriculostomii pe cale endoscopica – consta in realizarea unui orificiu de mici dimensiuni la nivelul celui de-al treilea ventricul cerebral, cu scopul de a permite lichidului cefalorahidian sa circule. Este o metoda mai rar folosita, deoarece prezinta o eficacitate mai redusa.
Cauterizarea plexurilor coroide, structurI simetrice localizate in ventriculii cerebrali care produc lichidul cefalorahidian, simultan cu efectuarea ventriculostomiei – este o interventie riscanta si rareori pusa in practica.
Toate aceste interventii prezinta insa si riscuri. In cazul pacientilor cu implant de sunt poate aparea in timp un blocaj care impiedica scurgerea lichidului cefalorahidian, dar si infectii sau sangerari. Semnele unei complicatii postchirurgicale includ: febra, iritabilitate crescuta, somnolenta excesiva, dureri de cap puternice, greata si varsaturi, tulburari de vedere, dureri, roseata sau sensibilitate in zona implantului.Aceste simptome necesita atentie medicala de urgenta si, eventual, inlocuirea implantului de sunt ventricular.

Contactati doctorul

Plus Medical colaboreaza cu spitale de top din lume: TURCIA (Liv Hospital, Acibadem, Anadolu, Medicana, Hisar si Medipol, Liv Hospital), AUSTRIA (Wiener Privatklinik) si ISRAEL (Herzliya si Assuta).

Trimiteti-ne actele dvs. medicale completand formularul de mai jos sau prin e-mail la office@plusmedical.ro si veti beneficia GRATUIT de a doua opinie medicala de la cei mai reputati doctori din lume.

*Prin completarea formularului, va dati acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Politicii de confidentialitate.

Spitalele noastre partenere

Trimite actele medicale pe office@plusmedical.ro

Spitalul Universitar Medipol este unul dintre cele mai apreciate si cele mai importante centre de sanatate din Turcia si din regiune. Pe langa statutul de Spital Universitar, Medipol incorporeaza spitale din patru ramuri diferite: Oncologie, Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara, Spital Generalist, Stomatologie si Chirurgie Maxilofaciala. Cu peste 96.000 mp, aproape 500 de paturi si peste 1500 de specialisti angajati, Medipol Mega este un spital de referinta in lume.

Acibadem Healthcare Group, institutie de asistenta medicala de prima importanta din Turcia, ofera din anul 1991 servicii medicale de calitate prin tehnologie de ultima generatie. 

Acibadem are aproape 12.000 de angajati din care 2.200 sunt medici, in diferitele locatii din reteaua de 22 spitale generale, 19 centre medicale si laboratoare centrale. 

Este un grup de ingrijire a sanatatii acreditat international, situat in zona din centrul Turciei, cu preponderenta in frumosul oras Istanbul. 

Acibadem, care prin investitiile sale actuale isi extinde continuu lantul de institutii de ingrijire a sanatatii, a ajuns la un total de 85 de sali de operatie si o capacitate de 2200 de paturi de spital utilizate in spatii care insumeaza 400.000 mp.

Spitalul Acibadem Altunizade

Centrul Medical Anadolu a fost fondat de Fundatia Anadolu, institutie care a alimentat zeci de proiecte importante din Turcia. Experienta si cunostintele acumulate ca si Centru Medical ne permit sa aducem o contributie importanta la sanatatea oamenilor. Realizarile noastre au permis tranzitia de la Centru de Sanatate la Centru Medical intr-un timp foarte scurt.

Anadolu Medical Center

Spitalul Hisar Intercontinental, cu sediul in Istanbul, este unul dintre cele mai mari si mai cuprinzatoare spitale private din tara, cu un diagnostic si tratament de cea mai inalta calitate in cele mai confortabile, sigure si orientate catre pacienti, utilizand cele mai noi si cele mai bune tehnologii medicale.

Spitalul a fost fondat pe o suprafata inchisa de 35.000 de metri patrati si ofera servicii in Umraniye, Istanbul. Aceasta este la doar 20 de minute de Aeroportul International Sabiha Gokcen, 5 minute de Bosfor si la comunele continentelor, Asia si Europa. 

Medicana Health Group este constituit din 11 centre spitalicesti pe intreg teritoriul Turciei, fiind una dintre primele investitii private de importanta majora din Turcia. Medicana are o puternica reprezentare internationala, atragand anual mii de pacienti din toata lumea. Acestia aleg sa se trateze la Medicana datorita serviciilor peste standardele internationale in ceea ce priveste controlul infectiilor, managementul riscurilor, siguranta pacientului, calitatea cadrelor, (Grupul este acreditat de catre Joint Comission Interational). In plus, cei peste 750 de doctori ai grupului asigura peste 30 de specializari medicale.

Centrul Medical Herzliya (HMC) din Israel este o institutie medicala de ultima ora care ofera o gama larga de servicii medicale tuturor organizatiilor internationale de mentinere a pacii din Israel: UNDOF, UN, UNIFIL, UNTSO & MFO. 

Centrul Medical Herzliya coopereaza cu organizatiile din S.U.A. si cu alte organizatii mondiale din 1984. Acestia din urma au ales sa coopereze cu Centrul Medical Herzliya pentru serviciile medicale de ultima generatie care includ: facilitati de diagnoza de ultima ora, laboratoare moderne, institut avansat de imagistica, reputati medici si chirurgi foarte bine pregatiti, standarde exclusive de spitalizare, servicii de reabilitare de prima clasa. 

Din 1999, U.N. si UNDOF au ales Spitalul privat din cadrul Centrului Medical Herzliya (HMC), primul furnizor de servicii medicale din Israel. Evaluarea include nivelul asistentei medicale furnizate, calificarile medicilor, standardele camerelor de operatie si unitatea de terapie intensiva. Herzliya Medical Center este situat in Herzliya, un oras atractiv de pe litoral, cu o plaja uimitoare. Locatia convenabila a spitalului permite angajatilor din U.N. sa soseasca din sudul si nordul Israelului in cateva ore.

Centrul Medical Herzliya Israel

Simbol al excelentei in medicina, Liv Hospital Istanbul imbina calitatea serviciilor de ingrijire cu nivelul inalt de pregatire al echipei experimentate de specialisti, chirurgi si asistenti medicali.
Centrul dispune de cele mai avansate metode de diagnosticare si tratament, folosind aparatura si tehnologie de ultima generatie.

Wiener Privatklinik, cel mai mare spital privat din Viena, care dateaza din 1871, si-a stabilit obiectivul de a oferi pacientilor o expertiza medicala de prima clasa si un centru individualizat de ingrijire a pacientilor – toate livrate intr-o ambianța sofisticata. Datorita proximitatii Spitalului Universitar, WPK este sediul celor mai renumiti experti medicali care predau si practica la Clinicile Universitare. Acest lucru garanteaza pacientilor nostri servicii medicale bazate pe dovezi, tehnologie de ultima generatie si ingrijire personalizata. Spitalul are 145 de paturi, bloc operator cu 4 sali de operatie, servicii de imagistica avansata (singurul spital privat din Viena cu PET CT si medicina nucleara), fizioterapie si recuperare medicala la standarde internationale. Echipa medicala este alcatuita din peste 250 experti reputati vienezi, ce aplica o abordare interdisciplinara a fiecarui caz.

wiener privatklinik 2

Assuta este cel mai mare si important centru de servicii medicale private din Israel, care cuprinde unsprezece clinici si spitale din Israel si furnizeaza interventii chirurgicale inovatoare si proceduri de diagnostic in toate domeniile medicinei, inclusiv cardiologie, oncologie, ginecologie, urologie si multe altele.
Spitalul Assuta din Tel-Aviv a fost infiintat in 1934, iar in ultimii 70 de ani a devenit renumit ca fiind cel mai avansat spital din Orientul Mijlociu.

Open chat
Powered by