Cum se pot trata chirurgical 3 probleme grave pediatrice: tumorile cerebrale, epilepsia si spasticitatea

Cum se pot trata chirurgical 3 probleme grave pediatrice: tumorile cerebrale, epilepsia si spasticitatea

Unul dintre cei mai buni neurochirurgi pediatri din lume explica pentru Cotidianul cum pot fi tratate chirurgical trei probleme pediatrice grave: tumorile cerebrale, epilepsia si spasticitatea.

Schimbarea comportamentului, varsaturi dimineata inainte de masa, dureri de cap si pierderea echilibrului – toate sunt simptome care pot anunta prezenta unei tumori cerebrale la copii. La fel de ingrijoratoare sunt si convulsiile insotite sau nu de lesin care pot fi semne ale epilepsiei.

O alta situatie grava este si paralizia cerebrala, care prespune o afectare a unei zone din creier, una dintre consecintele pe termen lung fiind spasticitatea, cu dureri, contracturi musculare si afectarea capacitatii de miscare. La ora actuala, medicina ofera solutii chirurgicale performante pentru tumori, epilepsie sau spasticitate pe care le aplica pacientilor sai si profesorul doctor Memet Ozek, unul dintre cei mai buni neurochirurgi din lume, din cadrul spitalului ACIBADEM Altunizade.

Majoritatea tumorilor cerebrale profunde apar in copilarie si pot fi localizate in talamus, hipotalamus si trunchi cerebral. Daca in urma cu 30 de ani, aceste structuri cerebrale profunde erau greu de tratat, astazi, tehnologia rezolva o parte din probleme, fiind indispensabila echipelor conduse de neurochirurgi pediatri pentru a indeparta tumorile cerebrale. Specialistii recomanda interventia chirurgicala imediata in 80 la suta dintre cazuri.

„Noi folosim neuronavigatia si rezonanta magnetica interoperatorie care au influentat succesul interventiilor, mai ales in cazul tumorilor profunde. Sa zicem ca operam o tumoare de hipotalamus sau de trunchi cerebral. Unele sunt profund invazive, asa ca nu putem vedea cu ochiul liber marginile tumorii. Cu ajutorul rezonantei magnetice intraoperative, putem afla in 12 minute cat de mult am rezecat, unde ne situam, daca exista riscul de afectare a tesutului vecin sanatos. Acum, putem evalua intraoperator cat de invaziva este tumora si putem extirpa tesutul bolnav, fara a-l afecta pe cel sanatos. La ora actuala, lucram cu RMN 3 Tesla intraoperativ”, spune profesorul Memet Ozek, cel care conduce una dintre cele mai bune echipe medicale din lume care trateaza afectiuni neuropediatrice.

Se estimeaza ca 50 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de epilepsie. 70 la suta dintre cazuri raspund bine la tratamentul medicamentos. In restul situatiilor, specialistii pot recomanda diverse tipuri de interventii chirurgicale, dupa o evaluare minutioasa a cazului. Crizele repetate de epilepsie din copilarie sunt foarte periculoase, pot afecta potentialul cognitiv al copilului si ii pot pune viata in pericol.

„Daca depistam exact portiunea de creier care provoaca criza, putem face rezectia zonei respective. Uneori, e vorba despre suprafete mai intinse si nu le putem rezeca in intregime. Atunci, putem face emisferotomii, adica intreruperea unor legaturi dintre portiuni ale creierului. Exista si pacienti cu epilepsie produsa in mai multe zone ale creierului. Sa zicem ca o zona declanseaza probleme in alta zona si astfel apar crizele. Asa ca intrerup legatura dintre cele doua zone care interactioneaza si produc criza epileptica. Mai exista alte cazuri cand extrem de multe zone din creier sunt responsabile pentru epilepsie, cazuri la care putem implanta un stimulator de nerv vag”, completeaza neurochirurgul de top, fost presedinte al Societatii Europene de Neurochirurgie Pediatrica.

Aceasta este o consecinta a paraliziei cerebrale, care poate fi ereditara sau poate aparea la copii in urma nasterii premature sau a unui traumatism. Programele de recuperare incepute cat mai devreme si facute cu constiinciozitate pana la incheierea procesului de crestere pot da singure rezultate in 50 la suta din cazuri. Pentru celelalte, exista si alte solutii, care insotesc recuperarea. Injectiile la 6 luni cu toxina botulinica relaxeaza musculatura si usureaza programele de recuperare.

„In unele cazuri, putem recomanda neurotomia selectiva, adica tintim nervii care inerveaza unii muschi si ii operam. Astfel, muschii primesc mai putine semnale si nu mai sunt spastici. Pentru spasticitatea generalizata, aplicam rizotomie dorsala selectiva si reducem impulsul primit de la creier in zona spastica. De asemenea, putem implanta o pompa pentru baclofen, un medicament care de asemenea, poate reduce impulsurile si stimularea anormala. Medicamentul este recomandat in special in cazurile de spasticitate posttraumatica sau in cele de spasticitate mostenita genetic”, afirma profesorul Memet Ozek, care a facut mii de interventii pentru copii din intreaga lume cu probleme cerebrale si neurologice.

Aceste interventii laborioase au succes daca sunt facute de echipe supraspecializate, formate din neurochirurg pediatru, neurolog pediatru, radiolog, anestezist, psiholog, ortoped si kinetoterapeut. In plus, dau rezultate optime doar daca sunt aplicate dupa o evaluare minutioasa a fiecarui caz in parte.

Contact

Plus Medical colaboreaza cu spitale de top din lume: TURCIA (Medical Park, Liv Hospital, Acibadem, Anadolu, Medicana, Hisar si Medipol), AUSTRIA (Wiener Privatklinik) si ISRAEL (Herzliya si Assuta).

Trimiteti-ne actele dvs. medicale completand formularul de mai jos sau prin e-mail la office@plusmedical.ro si veti beneficia GRATUIT de a doua opinie medicala de la cei mai reputati doctori din lume.

Telefon: +447761432201

*Prin completarea formularului, va dati acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Politicii de confidentialitate.