Un PET-CT este o modalitate de diagnoza noua pentru reprezentarea exacta a anumitor tipuri de cancer si a metastazelor acestora. Astfel, se poate afisa nu numai cancerul in sine, dar si activitatea acestuia. Metoda se potriveste foarte bine cu verificarea efectelor si succesului terapiei utilizate. Prin consultarea, PET-CT se poate determina pozitia exacta, dimensiunea, activitatea si dezvoltarea imbolnavirii cu cancer in intregul corp. Devin vizibile cele mai mici formatiuni canceroase si metastaze.

Consultarea PET-CT este combinatia a doua modalitati de cercetare, a tomografiei cu emisie de pozitroni PET) si a tomografiei de computer (CT). Aparatele se deosebesc in mod functional si astfel ofera informatii vizuale diferite. Pentru anumite tipuri de cercetari, informatiile de la PET si de la CT se completeaza excelent. Pentru a conecta aceste doua tehnologii, PET-ul a fost dezvolatat in PET-CT-ul combinat. Prin aceasta, se unesc structuri ale corpului si date functionale intr-o imagine si maresc astfel precizia diagnosticului.

Tomografia cu emisie de pozitroni este o operatiune de medicina nucleara de diagnoza, care este aplicata cu succes de mai mult de cincisprezece ani. Pentru aceasta consultare sunt introduse in corp cantitati minime de substante marcate radioactiv, asa numite tracer-e. Distribuirea acestora, care este influentata in functie de celulele corpului, este facuta vizibila cu ajutorul camerei PET.

Tomografia de computer este o operatiune de radiografiere stabilita, cu care pot fi cercetate strat cu strat regiuni ale corpului si pot fi reprezentate ca imagini tip sectiune. Astfel sunt generate inregistrari foarte detaliate ale corpului cu o reprezentare anatomica exacta zonei cercetate.

Prin intermediul cercetarii PET nu poate fi determinat exact locul unui centru canceros , sau determinata localizarea exacta a schimbarilor maligne. Prin combinarea cercetarii PET si CT aceasta problema este inlaturata. La un PET-CT ambele cercetari sunt efectuate simultan cu o camera, deci se obtin atat o inregistrare PET dar si una CT. Datele obtinute sunt rezumate intr-o imagine de fuziune. Astfel sunt generate imagini relevante, pe care inregistrarea PET este completata de catre o ‚harta‘ CT. Zone celulare cu activitate ridicata de schimb de materie pot fi asociate precis unui strat de tesut sau a unui organ, iar constatarile PET evidente pot fi analizate mai rapid. Pe baza cercetarii PET-CT o tumoare poate fi indepartata exact sau tesutul poate fi preluat cu precizie.

Aceasta operatiune reprezinta o valoare importanta atat pentru paciente, cat si pentru doctoritele respective.

La descompunerea tracer-ului radioactiv sunt emisi pozitroni. Aceste particule elementare incarcate pozitiv sunt instabile, in timpul ‚disparitiei‘ lor este eliberata energie care poate fi masurata de catre un detector si astfel devina baza pentru calcularea inregistrarilor computerizate. Cu cat mai multa substanta administrata ajunge in celula, cu atat celula devine mai vizibila. Majoritatea celulelor de tumoare consuma mai mult zahar decat celulele sanatoase. Atunci cand acestea sunt ‚hranite‘ cu glucoza marcata radioactiv, ele emit o radiatie mai ridicata si asftel se pot deosebi bine de tesutul sanatos in imagini PET. Parti ale tesutului cu un schimb rapid de materie si cu consum ridicat de zahar apar pe imaginile PET ca si pete deosebit de inchise, iar in imagini color apar ca si pete deosebit de luminoase.

Studiile au aratat ca precizia constatarii unui PET-CT este evident mai ridicata in comparatie cu operatiunile separate PET si CT.

Pentru paciente exista un avantaj, pe langa diagnosticarea optima, deoarece acum este necesara numai o singura operatiune de cercetare si prin aceasta timpul consultarii este scurtat definitiv.

In PET-CT sunt unite avantajele PET si a CT si astfel ofera prin aceasta o diagnoza de cancer precisa.
Cea mai buna siguranta de diagnoza la cea mai redusa cantitate de radiatie si celmai scurt timp de consultare.
Intrebarile grele ontologice pot fi raspunse numai prin PET-CT.
Prin consultarea PET-CT se poate determina pozitia exacta, dimensiunea, activitatea si dezvoltarea imbolnavirii cu cancer in intregul corp.
Consultarile cu PET-CT sustin doctorul/doctorita sa poata dezvolta un concept de tratament potrivit pentru imbolavirea dumneavoastra cu cancer.

Inainte de o consultare PET-CT pacientului/pacientei ii este administrata o doza de substanta slab radioactiva, un asa numit tracer. De obicei pentru aceasta se foloseste glucoza, care este marcata cu fluor radioactiv. Din punct de vedere chimic, este vorba despre o fluor-18-deoxiglucoza, prescurtat FDG. Dar se pot utiliza si alte substante marcate radioactiv, care au rol important in schimbul de materie din celulele de tumoare, sau numai se leaga de aceste celule. Cu ajutorul unei instalatii speciale de masurare, detectorul, se poate determina radiatia emisa de catre substanta acumulata in tesut.

PET si CT se efectueaza imediat una dupa cealalta in acelasi aparat. Timpul de cercetare in aparat este de circa 20 de minute. Durata totala de timp, inclusiv timpul de pregatire, cuprinde aproximativ 2 ore, deoarece zaharul radioactiv are nevoie de aproximativ o ora pentru a se distribui in intregul corp. In timpul operatiunii de cercetare va aflati pe o targa, care se misca spre interiorul aparatului PET-CT. Deschiderea este lata si tubul este scurt, astfel ca sa nu va simtiti stramtorati si sa puteti fi in contact permanent cu personalul medical. Totusi trebuie sa stati calm si relaxat, pentru a facilita crearea de imagini usar de analizat.

PET-CT poate clarifica intr-o singura operatiune, daca o tumoare a generat deja metastaze sau nu. In timpul tratamentului curent se poate verifica deja prin intermediul PET-CT deja dupa unul sau mai multe cicluri de chimioterapie, daca tratamentul a avut succes. Daca consumul de zahar scade in metastaze, atunci tratamentul are efect. Daca acesta ramane mai departe ridicat, atunci se pot considera alternative din timp, pentru a imbunatati sansele pacientului.

In post-tratament o cercetare PET-CT are rolul de a verifica daca o tumoare a crescut inapoi sau daca s-a format ulterior metastaze.

Cercetarile PET-CT se pot aplica la reprezentarea urmatoarelor imbolnaviri de tumoare grave:

 • Carcinom bronsitic (cancer de plamani)
 • Carcinom mamar (cancer de san)
 • Carcinom de colon (cancer de intestin gros)
 • Melanom (cancer de piele negru)
 • Limfom malign (cancer de glande limpfatice)
 • Tumoare gat/cap (printre altele si cancer de laringe)
 • Carcinom de esofag (cancer de glanda de esofag)
 • Carcinom de pancreas (cancer pancreatic)
 • Carcinom de glanda tiroida (cancer de glanda tiroida)
 • Carcinom cervical, carcinom de endometru (cancer de col uterin)
 • Carcinom ovarian (cancer ovarian)
 • Carcinom de vezica urinara (cancer de vezica urinara)
 • Carcinom de prostata (cancer de prostata)

Cand anume si cum un PET-CT este metoda de cercetare potrivita, aceasta se decide de catre doctorul pacientului.

Desi este o combinatie intre doua metode de cercetare care generaza imagini, sarcina de iradiere este mai joasa decat in cazul unei tomografii de computer normale. Substantele radioactive administrate au un timp de descompunere foarte scurt. Cea mai des folosita substanta, Fdg, asa numita deoxi-glucoza de fluor, este vorba de 110 minute. Timpul de descompunere este acea unitate de timp, in care radioactivitatea este redusa la jumatate. Sarcina de iradiere este astfel redusa foarte rapid. Deoarece aceste substante sunt absorbite in organele tinta, sunt suficiente cantitati reduse de tracer. Componentele tracer-ului (zahar) sunt asimilate normal in metabolism si nu afecteaza organismul.

Cantitatea de iradiatie la PET trebuie potrivita, ca si la toate operatiunile de cercetare cu raze ionizatoare, in relatie cu informatia cautata.

PET-CT-ul poate fi folosit numai atunci cand doctoritele estimeaza folosul diagnostic ca fiind mai ridicat decat riscul de iradiere.

Doza de iradiere la un PET cu glucoza radioactiva (FDG) este de cca. 5-7 mSv. Componenta CT al PET-CT genereaza circa 2-13 mSv. In comparatie, doza de iradiere la un CT cu contrast intarit este de circa 20 mSv. Expunerea a radiatie printr-o consultare PET-CT corespunde astfel adesea aproximativ dozei triple a expunerii naturale anuale de raze, la care populatia europeana este expusa in medie (cca. 3 mSv pe an). Riscul aparentei efectelor secundare prin iradiere este din acest motiv neglijabil de mic.

Nu sunt cunoscute efecte alergice sau toxice ale FDG. Numai doza extrem de redusa a FDG-ului administrat, care estela nivelul de picomol pana la nanomol, exclude aceasta.

Sarcina si perioada de alaptare insa, reprezinta o contraindicatie.

Contact

Plus Medical colaboreaza cu spitale de top din lume: TURCIA (Liv Hospital, Acibadem, Anadolu, Medicana, Hisar si Medipol), AUSTRIA (Wiener Privatklinik) si ISRAEL (Herzliya si Assuta).

Trimiteti-ne actele dvs. medicale completand formularul de mai jos sau prin e-mail la office@plusmedical.ro si veti beneficia GRATUIT de a doua opinie medicala de la cei mai reputati doctori din lume.

Telefon: 078544400

*Prin completarea formularului, va dati acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Politicii de confidentialitate.

Spitalele noastre partenere

Trimite actele medicale pe office@plusmedical.ro

Spitalul Universitar Medipol este unul dintre cele mai apreciate si cele mai importante centre de sanatate din Turcia si din regiune. Pe langa statutul de Spital Universitar, Medipol incorporeaza spitale din patru ramuri diferite: Oncologie, Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara, Spital Generalist, Stomatologie si Chirurgie Maxilofaciala. Cu peste 96.000 mp, aproape 500 de paturi si peste 1500 de specialisti angajati, Medipol Mega este un spital de referinta in lume.

Acibadem Healthcare Group, institutie de asistenta medicala de prima importanta din Turcia, ofera din anul 1991 servicii medicale de calitate prin tehnologie de ultima generatie. 

Acibadem are aproape 12.000 de angajati din care 2.200 sunt medici, in diferitele locatii din reteaua de 22 spitale generale, 19 centre medicale si laboratoare centrale. 

Este un grup de ingrijire a sanatatii acreditat international, situat in zona din centrul Turciei, cu preponderenta in frumosul oras Istanbul. 

Acibadem, care prin investitiile sale actuale isi extinde continuu lantul de institutii de ingrijire a sanatatii, a ajuns la un total de 85 de sali de operatie si o capacitate de 2200 de paturi de spital utilizate in spatii care insumeaza 400.000 mp.

Spitalul Acibadem Altunizade

Centrul Medical Anadolu a fost fondat de Fundatia Anadolu, institutie care a alimentat zeci de proiecte importante din Turcia. Experienta si cunostintele acumulate ca si Centru Medical ne permit sa aducem o contributie importanta la sanatatea oamenilor. Realizarile noastre au permis tranzitia de la Centru de Sanatate la Centru Medical intr-un timp foarte scurt.

Anadolu Medical Center

Spitalul Hisar Intercontinental, cu sediul in Istanbul, este unul dintre cele mai mari si mai cuprinzatoare spitale private din tara, cu un diagnostic si tratament de cea mai inalta calitate in cele mai confortabile, sigure si orientate catre pacienti, utilizand cele mai noi si cele mai bune tehnologii medicale.

Spitalul a fost fondat pe o suprafata inchisa de 35.000 de metri patrati si ofera servicii in Umraniye, Istanbul. Aceasta este la doar 20 de minute de Aeroportul International Sabiha Gokcen, 5 minute de Bosfor si la comunele continentelor, Asia si Europa. 

Medicana Health Group este constituit din 11 centre spitalicesti pe intreg teritoriul Turciei, fiind una dintre primele investitii private de importanta majora din Turcia. Medicana are o puternica reprezentare internationala, atragand anual mii de pacienti din toata lumea. Acestia aleg sa se trateze la Medicana datorita serviciilor peste standardele internationale in ceea ce priveste controlul infectiilor, managementul riscurilor, siguranta pacientului, calitatea cadrelor, (Grupul este acreditat de catre Joint Comission Interational). In plus, cei peste 750 de doctori ai grupului asigura peste 30 de specializari medicale.

Centrul Medical Herzliya (HMC) din Israel este o institutie medicala de ultima ora care ofera o gama larga de servicii medicale tuturor organizatiilor internationale de mentinere a pacii din Israel: UNDOF, UN, UNIFIL, UNTSO & MFO. 

Centrul Medical Herzliya coopereaza cu organizatiile din S.U.A. si cu alte organizatii mondiale din 1984. Acestia din urma au ales sa coopereze cu Centrul Medical Herzliya pentru serviciile medicale de ultima generatie care includ: facilitati de diagnoza de ultima ora, laboratoare moderne, institut avansat de imagistica, reputati medici si chirurgi foarte bine pregatiti, standarde exclusive de spitalizare, servicii de reabilitare de prima clasa. 

Din 1999, U.N. si UNDOF au ales Spitalul privat din cadrul Centrului Medical Herzliya (HMC), primul furnizor de servicii medicale din Israel. Evaluarea include nivelul asistentei medicale furnizate, calificarile medicilor, standardele camerelor de operatie si unitatea de terapie intensiva. Herzliya Medical Center este situat in Herzliya, un oras atractiv de pe litoral, cu o plaja uimitoare. Locatia convenabila a spitalului permite angajatilor din U.N. sa soseasca din sudul si nordul Israelului in cateva ore.

Centrul Medical Herzliya Israel

Simbol al excelentei in medicina, Liv Hospital Istanbul imbina calitatea serviciilor de ingrijire cu nivelul inalt de pregatire al echipei experimentate de specialisti, chirurgi si asistenti medicali.
Centrul dispune de cele mai avansate metode de diagnosticare si tratament, folosind aparatura si tehnologie de ultima generatie.

Wiener Privatklinik, cel mai mare spital privat din Viena, care dateaza din 1871, si-a stabilit obiectivul de a oferi pacientilor o expertiza medicala de prima clasa si un centru individualizat de ingrijire a pacientilor – toate livrate intr-o ambianța sofisticata. Datorita proximitatii Spitalului Universitar, WPK este sediul celor mai renumiti experti medicali care predau si practica la Clinicile Universitare. Acest lucru garanteaza pacientilor nostri servicii medicale bazate pe dovezi, tehnologie de ultima generatie si ingrijire personalizata. Spitalul are 145 de paturi, bloc operator cu 4 sali de operatie, servicii de imagistica avansata (singurul spital privat din Viena cu PET CT si medicina nucleara), fizioterapie si recuperare medicala la standarde internationale. Echipa medicala este alcatuita din peste 250 experti reputati vienezi, ce aplica o abordare interdisciplinara a fiecarui caz.

wiener privatklinik 2

Assuta este cel mai mare si important centru de servicii medicale private din Israel, care cuprinde unsprezece clinici si spitale din Israel si furnizeaza interventii chirurgicale inovatoare si proceduri de diagnostic in toate domeniile medicinei, inclusiv cardiologie, oncologie, ginecologie, urologie si multe altele.
Spitalul Assuta din Tel-Aviv a fost infiintat in 1934, iar in ultimii 70 de ani a devenit renumit ca fiind cel mai avansat spital din Orientul Mijlociu.