Ce este Tumora Wilms (Nefroblastom)? Ce tratament exista?

Ce este Tumora Wilms (Nefroblastom)? Ce tratament exista?

Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afecteaza in special copiii. De asemenea, mai este cunoscut sub numele de nefroblastom si este cel mai frecvent cancer de rinichi la copii. Boala afecteaza , in special copiii de 3, 4 ani si devine mult mai putin frecventa dupa varsta de 5 ani.

Tumora Wilms apare, cel mai des, la un singur rinichi, desi uneori poate fi diagnosticat la ambii rinichi, simultan.

Expertii spun ca tumoarea Wilms este cauzata de pierderea sau inactivarea unei gene supresoare de tumori numita QT1 pe cromozomul 11. Genele supresoare tumorale, in general, ingreuneaza cresterea tumorii si controleaza cresterea celulara.

Diagnosticul si tratamentul copiilor cu tumora Wilms s-a imbunatatit in ultimul deceniu, astfel ca prognoza pentru copiii cu aceasta boala este una buna.

Cauzele care duc la aparitia tumorii Wilms

Cazurile de copii cu tumori Wilms reprezinta 6% dintre totalul tumorilor solide si 95% din tumorile maligne renale. Nu este cunoscuta cauza care duce la aparitia tumorii insa, specialistii considera ca, probabil, cancerul incepe sa se formeze atunci cand copilul este inca in uter, ca urmare a faptului ca unele celule renale nu se dezvolta in mod corespunzator. Celulele anormale se multiplica in starea lor primitiva si formeaza o tumora, care este de obicei detectabila la varsta de trei, patru ani.

Istoria familiala. Unele cazuri de tumora Wilms pot fi cauzate de un defect genetic mostenestenit de la un parinte. Exista doua gene care au legatura cu transmiterea bolii, si anume WT1 si WT2, iar specialistii nu exclud posibilitatea realizarii unor mutatii cromozomiale. Cu toate acestea, mai putin de 2% din copiii care sufera de aceasta boala au o ruda apropiata care are afectiunea.

Simptomele tumorii Wilms

Copii care sufera de aceasta boala pot sa nu aiba intotdeuna simptome, insa atunci cand ele exista includ:

 • Constipatie
 • Febra
 • Disconfort general (stare generala de rau)
 • Hipertensiune arteriala
 • Pierderea poftei de mancare
 • Greata
 • Umflarea abdomenului
 • Varsaturi

Diagnosticul tumorii Wilms

Pentru diagnosticarea tumorii Wilms, medicul poate face o serie de analize precum:

Teste de sange si urina. Testele de sange nu pot detecta tumora Wilms, dar pot oferi un raport general asupra starii generale de sanatate a copilului.

Teste imagistice. Testele imagistice creeaza imagini ale rinichilor, prin care medicul poate sa determine daca exista o tumoare la rinichi. Testele imagistice pot include ecografie, tomografie computerizata (CT) si imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).

Biopsie. Daca copilul are o tumoare renala, medicul va extrage o mostra de tesut pentru a o analiza si pentru a determina daca tumora este canceroasa. Tesutul indepartat este analizat si pentru a determina ce tipuri de celule sunt implicate.

Stadiile tumorii Wilms

Stadiul I.- Cancerul este prezent doar intr-un singur rinichi, si, in general, poate fi complet eliminat prin interventii chirurgicale.

Stadiul II.- Cancerul s-a extins la tesuturile si structurile din apropierea rinichilor, dar inca poate fi complet indepartat prin interventie chirurgicala.

Stadiul III.-Cancerul s-a extins dincolo de zona de rinichi si la ganglionii limfatici din apropiere, si nu poate fi complet eliminat prin interventie chirurgicala.

Stadiul IV.-Cancerul s-a extins la structurile indepartate, precum plamanii, ficatul, oasele sau creierul.

Stadiul V.- Celulele canceroase se gasesc in ambii rinichi

Tratamentul tumorii Wilms

Medicul este cel care alege tratamentul in functie de stadiul bolii copilului.

 • Tratamentul chirurgical. Indepartarea chirurgicala a tesutului rinichiului este numita nefrectomie. Medicul poate efectua:
 • Nefrectomie simpla. In acest caz, chirurgul indeparteaza intregului rinichi, iar al doilea rinichi poate sa preia intreaga sarcina de filtrare a sangelui.
 • Nefrectomia partiala. Implica indepartarea tumorii si a unei parti de tesut care inconjoara rinichiul.
 • Nefrectomie totala. In acest tip de interventie chirurgicala, medicii elimina rinichiul si tesuturile inconjuratoare, inclusiv glanda suprarenala. Ganglionii limfatici din apropiere pot fi, de asemenea, indepartati.
 • Chimioterapia – Chimioterapia foloseste medicamente pentru a distruge celulele canceroase din tot corpul. Acest tratament afecteaza atat celulele canceroase cat si celulele sanatoase. Ca urmare, aceste medicamente pot avea efecte secundare precum: greata, varsaturi, pierderea poftei de mancare, pierderea parului. Majoritatea efectelor adverse se vor estompa dupa ce terapia este oprita.
 • Radioterapia – Radioterapia foloseste radiatii pentru a distruge celulele canceroase. Posibilele efecte adverse includ greata, oboseala, iritarea pielii, sau diareea.

Schemele de tratament difera in functie de stadiul tumorii Wilms

Stadiul I sau II de cancer. In cazul in care cancerul este limitat la rinichi sau la structurile din apropiere, copilul va fi supus unei proceduri de eliminare a rinichiului afectat precum si a unor tesuturi si a ganglionilor limfatici de langa rinichi, dupa care se va realiza chimioterapie sau radiatii.

Stadiul III sau IV de cancer. In cazul in care cancerul s-a raspandit in abdomen si nu poate fi complet eliminat, radiatiile vor fi incluse in schema de tratament alaturi de chirurgie si chimioterapie.

Stadiu V de cancer. In cazul in care celulele tumorale sunt la nivelul ambilor rinichi, o parte a cancerului de la ambii rinichi va fi eliminata chirurgical iar chimioterapia va fi folosita pentru a micsora restul. Chirurgia se repeta pentru a elimina tumora pe cat de mult posibil, dupa care se aplica din nou chimioterapie si radiatii.

Prevenire

Tumora Wilms nu poate fi prevenita, insa cu cat este descoperita mai devreme cu atat sansele de recuperare sunt mai mari.

Deoarece varsta copilului este destul de mica, parintii vor trebui sa ii explice copilului ce se intampla, pe intelesul lui. De asemenea, este recomandat ca parintii sa insoteasca copii pe perioada testelor si a tratamentului.

Includeti si perioade de joaca in timpul tratamentului si realizati o evidenta zilnica a starii copilului o data ce a ajuns acasa, notati temperatura corpului, nivelul de energie, orele de somn, medicamentele administrate si efecte adverse ale acestora.

Contact

Plus Medical colaboreaza cu spitale de top din lume: TURCIA (Medical Park, Liv Hospital, Acibadem, Anadolu, Medicana, Hisar si Medipol), AUSTRIA (Wiener Privatklinik) si ISRAEL (Herzliya si Assuta).

Trimiteti-ne actele dvs. medicale completand formularul de mai jos sau prin e-mail la office@plusmedical.ro si veti beneficia GRATUIT de a doua opinie medicala de la cei mai reputati doctori din lume.

Telefon: +447761432201

*Prin completarea formularului, va dati acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Politicii de confidentialitate.