Cancer renal: simptome, cauze, tratament, preventie - PlusMedical

Cancerul renal sau de rinichi este unul dintre cele mai comune forme de cancer atat la femei, cat si la barbati. Potrivit celor mai recente statistici ale American Cancer Society, cancerul renal afecteaza 63.340 de persoane, femei si barbati. Dintre acestea, aproape 15.000 decedeaza, ca urmare a depistarii tardive a maladiei si a tratamentului care nu isi mai face efectul. Din motive inca necunoscute, barbatii sunt de doua ori mai expusi riscului de a dezvolta aceasta forma de cancer.

Multe cazuri de cancer renal sunt depistate inainte de metastazare, dar sunt si situatii cand diagnosticul este stabilit abia cand tumorile se extind la nivelul mai multor organe. Acest lucru se intampla deoarece simptomele pot lipsi cu desavarsire, chiar si in cazurile in care tumora este mare.
Chiar daca manifestarile cancerului renal in stadii incipiente lipsesc sau sunt foarte vagi, tumorile de mari dimensiuni pot da simptome precum:
Sange in urina (hematurie)
Durere lombara joasa
Un nodul sau o umflatura in zona lombara
Oboseala sau epuizare
Lipsa poftei de mancare
Scaderea nejustificata in greutate
Febra
Anemie
Tulburari de vedere
Par corporal in exces (mai ales in cazul femeilor)
Astfel de simptome sunt specifice si altor afectiuni, nefiind tipice exclusiv cancerului renal. De exemplu, hematuria poate fi un semn al unei infectii urinare sau al pietrelor la rinichi.

Cancerul renal este cauzat, in principal, de modificarile ADN-ului celular. Anumite gene pot preveni aceste anomalii (gene supresoare tumorale – antioncogene), in vreme ce altele ajuta la dezvoltarea si reproducerea celulelor tumorale (gene oncogene). Anumite afectiuni ereditare pot deregla activitatea unor gene antioncogene, provocand astfel modificari in structura ADN-ului celular:
Boala von Hippel-Lindau (anomalia genei antioncogene VHL)
Leiomiomul (anomalia genei antioncogene FH)
Sindromul Birt-Hogg-Dube (anomalia genei antioncogene FCLN)
Cancer renal familial (anomalia genelor antioncogene SDHB sau SDHD)
Testele genetice pot ajuta la depistarea acestor anomalii. Daca ai un istoric de cancer renal, este indicat sa iti faci aceste analize, chiar daca nu prezinti simptome.
ADN-ul celular se poate modifica si pe parcursul vietii. Exista anumiti factori care pot creste riscul anomaliilor biologice, cum ar fi:
Expunerea la fumul de tigara sau alte substante toxice
Obezitatea
Abuzul de medicamente analgezice, diuretice, antipiretice sau antiinflamatoare nonsteroidiene
Hipertensiunea arteriala netratata
Dializa
Boala cronica de rinichi
Rasa si sexul (cancerul renal este mai frecvent in randul barbatilor afro-americani)
Sindromul Cowden (caracterizat prin anomalia genei PTEN, care poate creste riscul de cancer de san, de tiroida sau de rinichi)
Scleroza tuberoasa

Diagnosticul cancerul renal se stabileste pe baza examenului fizic, dar si a testele suplimentare de sange sau imagistice. Daca pacientul prezinta simptome specifice cancerului renal, medicul le va nota si va evalua istoricul medicul, dar si eventualii factori de risc, precum obezitatea sau fumatul. Daca examinarea fizica sugereaza posibilitatea cancerului renal, se vor solicita teste suplimentare, precum:
Analize de sange sau/si de urina
Computer tomografie (CT)
Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM)
Scanare cu ultrasunete
Tomografie cu emisie de pozitroni (PET)
Pielografia intravenoasa (urografie excretorie) cu substanta de contrast
Angiografie
Radiografie toracica (daca se supecteaza metastaze la nivelul plamanilor)
Scintigrafia osoasa (daca se suspecteaza metastaze la nivelul oaselor)
Punctie biopsie renala
In functie de rezultatele obtinute, medicul urolog, oncolog sau radiolog va stabili planul de tratament, dar numai dupa stadializarea bolii. Cancerul renal se imparte in 4 categorii, in functie de gravitate:
Stadiul I – tumora este localizata in rinichi si nu depaseste 7 centimetri
Stadiul II – tumora este localizata in rinichi, dar depaseste 7 centimetri
Stadiul III – tumora s-a extins la nivelul ganglionilor limfatici, in vasele de sange sau in tesuturile periferice
Stadiul IV – tumora s-a extins si la alte organe (intestin, pancreas, plamani)
Rata de supravietuire depinde de stadiul in care este descoperita boala, dar si de anumiti factori de risc, cum ar fi nivelul calciului din sange, al celulelor rosii, deficitul de lactat dehidrogenaza (LDH), precum si de starea generala de sanatate a pacientului sau de afectiunile asociate.

Echipa de medici care stabileste si pune in aplicare tratamentul cancerului renal trebuie sa fie una multidisciplinara. In aceasta sunt implicati, de regula, un medic urolog, un oncolog, un radiolog, un nutritionist, dar si un psiholog. Toti acestia au partea lor de actiune in ceea ce priveste succesul tratamentului cancerului renal.
Exista 5 tratamente standard pentru cancerul renal, in functie de stadiul acestuia.
Ablatia chirurgicala (nefrectomia partiala sau totala)
Radioterapia
Chimioterapia (oral sau intravenos)
Terapiile biologice (imunoterapia) – consta in stimularea sistemului imunitar cu ajutorul inhibitorilor
Terapia tintita – consta in administrarea anumitor medicamente in functie de mutatia genetica suferita de celulele maligne.

Echipa de medici care stabileste si pune in aplicare tratamentul cancerului renal trebuie sa fie una multidisciplinara. In aceasta sunt implicati, de regula, un medic urolog, un oncolog, un radiolog, un nutritionist, dar si un psiholog. Toti acestia au partea lor de actiune in ceea ce priveste succesul tratamentului cancerului renal.
Exista 5 tratamente standard pentru cancerul renal, in functie de stadiul acestuia.
Ablatia chirurgicala (nefrectomia partiala sau totala)
Radioterapia
Chimioterapia (oral sau intravenos)
Terapiile biologice (imunoterapia) – consta in stimularea sistemului imunitar cu ajutorul inhibitorilor
Terapia tintita – consta in administrarea anumitor medicamente in functie de mutatia genetica suferita de celulele maligne

Chiar daca anumite forme de cancer renal sunt ereditare, deci mostenite de la unul dintre parinti, exista cateva metode prin riscul acestei maladii poate fi scazut, mai ales daca este cauzat de anomalii genetice dobandite. Acestea constau in: renuntarea la fumat, mentinerea unei greutati normale, tinerea sub control a tensiunii arteriale si evitarea mediilor toxice.

Contactati doctorul

Plus Medical colaboreaza cu spitale de top din lume: TURCIA (Liv Hospital, Acibadem, Anadolu, Medicana, Hisar si Medipol, Liv Hospital), AUSTRIA (Wiener Privatklinik) si ISRAEL (Herzliya si Assuta).

Trimiteti-ne actele dvs. medicale completand formularul de mai jos sau prin e-mail la office@plusmedical.ro si veti beneficia GRATUIT de a doua opinie medicala de la cei mai reputati doctori din lume.

*Prin completarea formularului, va dati acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Politicii de confidentialitate.

Spitalele noastre partenere

Trimite actele medicale pe office@plusmedical.ro

Spitalul Universitar Medipol este unul dintre cele mai apreciate si cele mai importante centre de sanatate din Turcia si din regiune. Pe langa statutul de Spital Universitar, Medipol incorporeaza spitale din patru ramuri diferite: Oncologie, Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara, Spital Generalist, Stomatologie si Chirurgie Maxilofaciala. Cu peste 96.000 mp, aproape 500 de paturi si peste 1500 de specialisti angajati, Medipol Mega este un spital de referinta in lume.

Acibadem Healthcare Group, institutie de asistenta medicala de prima importanta din Turcia, ofera din anul 1991 servicii medicale de calitate prin tehnologie de ultima generatie. 

Acibadem are aproape 12.000 de angajati din care 2.200 sunt medici, in diferitele locatii din reteaua de 22 spitale generale, 19 centre medicale si laboratoare centrale. 

Este un grup de ingrijire a sanatatii acreditat international, situat in zona din centrul Turciei, cu preponderenta in frumosul oras Istanbul. 

Acibadem, care prin investitiile sale actuale isi extinde continuu lantul de institutii de ingrijire a sanatatii, a ajuns la un total de 85 de sali de operatie si o capacitate de 2200 de paturi de spital utilizate in spatii care insumeaza 400.000 mp.

Spitalul Acibadem Altunizade

Centrul Medical Anadolu a fost fondat de Fundatia Anadolu, institutie care a alimentat zeci de proiecte importante din Turcia. Experienta si cunostintele acumulate ca si Centru Medical ne permit sa aducem o contributie importanta la sanatatea oamenilor. Realizarile noastre au permis tranzitia de la Centru de Sanatate la Centru Medical intr-un timp foarte scurt.

Anadolu Medical Center

Spitalul Hisar Intercontinental, cu sediul in Istanbul, este unul dintre cele mai mari si mai cuprinzatoare spitale private din tara, cu un diagnostic si tratament de cea mai inalta calitate in cele mai confortabile, sigure si orientate catre pacienti, utilizand cele mai noi si cele mai bune tehnologii medicale.

Spitalul a fost fondat pe o suprafata inchisa de 35.000 de metri patrati si ofera servicii in Umraniye, Istanbul. Aceasta este la doar 20 de minute de Aeroportul International Sabiha Gokcen, 5 minute de Bosfor si la comunele continentelor, Asia si Europa. 

Medicana Health Group este constituit din 11 centre spitalicesti pe intreg teritoriul Turciei, fiind una dintre primele investitii private de importanta majora din Turcia. Medicana are o puternica reprezentare internationala, atragand anual mii de pacienti din toata lumea. Acestia aleg sa se trateze la Medicana datorita serviciilor peste standardele internationale in ceea ce priveste controlul infectiilor, managementul riscurilor, siguranta pacientului, calitatea cadrelor, (Grupul este acreditat de catre Joint Comission Interational). In plus, cei peste 750 de doctori ai grupului asigura peste 30 de specializari medicale.

Centrul Medical Herzliya (HMC) din Israel este o institutie medicala de ultima ora care ofera o gama larga de servicii medicale tuturor organizatiilor internationale de mentinere a pacii din Israel: UNDOF, UN, UNIFIL, UNTSO & MFO. 

Centrul Medical Herzliya coopereaza cu organizatiile din S.U.A. si cu alte organizatii mondiale din 1984. Acestia din urma au ales sa coopereze cu Centrul Medical Herzliya pentru serviciile medicale de ultima generatie care includ: facilitati de diagnoza de ultima ora, laboratoare moderne, institut avansat de imagistica, reputati medici si chirurgi foarte bine pregatiti, standarde exclusive de spitalizare, servicii de reabilitare de prima clasa. 

Din 1999, U.N. si UNDOF au ales Spitalul privat din cadrul Centrului Medical Herzliya (HMC), primul furnizor de servicii medicale din Israel. Evaluarea include nivelul asistentei medicale furnizate, calificarile medicilor, standardele camerelor de operatie si unitatea de terapie intensiva. Herzliya Medical Center este situat in Herzliya, un oras atractiv de pe litoral, cu o plaja uimitoare. Locatia convenabila a spitalului permite angajatilor din U.N. sa soseasca din sudul si nordul Israelului in cateva ore.

Centrul Medical Herzliya Israel

Simbol al excelentei in medicina, Liv Hospital Istanbul imbina calitatea serviciilor de ingrijire cu nivelul inalt de pregatire al echipei experimentate de specialisti, chirurgi si asistenti medicali.
Centrul dispune de cele mai avansate metode de diagnosticare si tratament, folosind aparatura si tehnologie de ultima generatie.

Wiener Privatklinik, cel mai mare spital privat din Viena, care dateaza din 1871, si-a stabilit obiectivul de a oferi pacientilor o expertiza medicala de prima clasa si un centru individualizat de ingrijire a pacientilor – toate livrate intr-o ambianța sofisticata. Datorita proximitatii Spitalului Universitar, WPK este sediul celor mai renumiti experti medicali care predau si practica la Clinicile Universitare. Acest lucru garanteaza pacientilor nostri servicii medicale bazate pe dovezi, tehnologie de ultima generatie si ingrijire personalizata. Spitalul are 145 de paturi, bloc operator cu 4 sali de operatie, servicii de imagistica avansata (singurul spital privat din Viena cu PET CT si medicina nucleara), fizioterapie si recuperare medicala la standarde internationale. Echipa medicala este alcatuita din peste 250 experti reputati vienezi, ce aplica o abordare interdisciplinara a fiecarui caz.

wiener privatklinik 2

Assuta este cel mai mare si important centru de servicii medicale private din Israel, care cuprinde unsprezece clinici si spitale din Israel si furnizeaza interventii chirurgicale inovatoare si proceduri de diagnostic in toate domeniile medicinei, inclusiv cardiologie, oncologie, ginecologie, urologie si multe altele.
Spitalul Assuta din Tel-Aviv a fost infiintat in 1934, iar in ultimii 70 de ani a devenit renumit ca fiind cel mai avansat spital din Orientul Mijlociu.

Open chat
Powered by